Југозападна дивизија (НБА)

Дивизии и конференции на НБА

Југозападната дивизија на Националната Кошаркарска Асоцијација е една од трите дивизии во Западна Конференција на лигата, заедно со Тихоокеанската Дивизија и Северозападната Дивизија. Во оваа дивизија, како и во сите други, има пет тимови. Југозападната дивизија е убедливо најсилната дивизија во НБА лигата, со триото од Тексашки ривали: Далас Маверикс, Сан Антонио Спарс и Хјустон Рокетс. Дивизијата е новоформирана во 2004та, со проширувањето на НБА до 30 тимови. Петте тимови се следните:

Прваци на Југозападна дивизијаУреди