Северозападна дивизија (НБА)

Северозападната дивизија на Националната Кошаркарска Асоцијација е една од трите дивизии во Западна Конференција на лигата, заедно со Тихоокеанската Дивизија и Југозападната Дивизија. Во оваа дивизија, како и во сите други, има пет екипи. Дивизијата е новоформирана во 2004, со проширувањето на НБА до 30 тимови. Најмногу титули во оваа Дивизија има франшизата Суперсоникс/Тандер вкупно 6.

Дивизии и конференции на НБА

Петте екипи се следните:

Прваци на Северозападната дивизија

уреди

Надворешни врски

уреди