Јохан Кристијан Фридрих Хефнер

Јохан Кристијан Фридрих Хефнер (2 март 1759 година во Обершенау - 28 мај 1833 година во Упсала) бил германско - шведски композитор.

Јохан Кристијан Фридрих Хефнер.

Своето прво музичко образование Хефнер го добил кај оргуларот на Шмалкалден, Јохан Готфрид Вирлинг. Студирал во Лајпциг од 1776 година, а потоа работел како музички диригент во театрите во Франкфурт на Мајна и Хамбург од 1778 до 1780 година. Тој се преселил во Стокхолм, Шведска во 1781 година на покана на тамошното германско собрание за да ја преземе функцијата оргулар, која ја држел до 1793 година. Истата година (1781) бил вработен во Кралскиот театар во Стокхолм како и диригент на оркестарот за театрите во Стенборг. Во 1786 година Хефнер бил назначен за помошник-диригент на Кралскиот оркестар и од 1795 до 1807 година ја извршувал функцијата главен диригент на Кралскиот оркестар. Бил и инструктор на Кралската академија за драмска обука. Тој бил женет двапати, прво со шведската глумица и пејачка Елизабет Форселиус.

Откако кралот Густаф IV Адолф ја затворил Кралската опера (и нејзиниот оркестар) во 1807 година, Хефнер се преселил во Упсала, каде што во 1808 година бил назначен за директор на музиката на универзитетот и истовремено бил вработен како оргулар во катедралата. Во Упсала ги организирал студентите(„Студентско пеење“) - четиригласно машко хорско пеење. Оваа практика брзо се проширила на другите нордиски универзитети и сè уште е посакувана традиција, не само меѓу студентите, туку и во минатиот век, исто така, во многу машки хорови низ цела Шведска. Поради страста за оваа работа, Хефнер го добил името „Татко на „студентите“.

Хефнер компонирал три опери, театарска музика, миса, песни со придружба на пијано и бил одговорен за новата шведска хорска книга во 1819 година. Вреди да се забележи и неговиот ораториум „Спасителот на Голгота.

Хефнер починал во Упсала на 28 мај 1833 година.

Дела уреди

  • Љубоморниот е неговиот сопствен ривал, или ехо од креветската комора“, театарска музика, 1784 година
  • Електра, опера, шведско либрето од Адолф Фредрик Ристел по Николас Франсоа Гилар, 1787 година
  • Влегувањето на Алцидес во светот, опера во еден чин, шведско либрето од Абрахам Никлас Клевберг-Еделкранц 1793 година
  • Рено, опера, шведско либрето од Н.Б. Спаршелд по Торквато Тасо 1801 година
  • Арија за Пустиници од Август фон Коцебуе

Надворешни врски уреди