Јохан Карл Родбертус

Јохан Карл Родбертус (германски: Johann Karl Rodbertus; 1805-1875) - германски економист и политичар.

Јохан Карл Родбертус

ТворештвоУреди

Родбертус бил водечки член на Левиот центар во Парламентот на Прусија. Тој предложил програма со која постепено би се создала социјалистичка држава во рамките на Германското Царство.[1]

НаводиУреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 182.