Јоучао (кинески: трад. 有巢, пинјин: Yǒucháo) е изумителот на куќата и градежништвото според древната кинеска митологија. Се смета за еден од Тројцата возвишени кои владееле во дамнешно време.

Легендата вели дека бил втор владетел на Кина и дека со неа управувал 110.000 години.