Јордан Георгиевски (партизан)

Јордан Трајков Георгиевски ( 1919 во Скопје13 ноември 1944 во Скопје) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис уреди

Произлегува од cиpoмашнo семејство. По завршувањето на основното училиште, поради лошите материјални услови не го продолжил своето натамошно образование. Се вработил како млекар. Во народно-ослободителната борба се вклучил во 1944 година, сестрано помагајќи го народно-ослободителното движење. Поради пројавената активност, бугарската фашистичка полиција често го прогонувала и затворала. На 12 и 13 ноември 1944 година, кога народно-ослободителните единици ја започнале борбата за ослободување на Скопје, меѓу жителите што излегле по улиците за да им дадат поткрепа на борците, бил и тој. Некаде пред Учителското училиште, сега веќе како борец на Дванаесеттата македонска ударна бригада, храбро загинал од непријателски куршум, при уништувањето на една закрепена група Германци.

Наводи уреди

  1. Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив. 1969. стр. 184. На |first= му недостасува |last= (help)