Јован V Каматир бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот од 1183 до 1215 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Јован V Каматир
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1183
Архиепископ до 1215
Претходник Адријан
Наследник Димитар
Роден 12 век
Византија
Други архиепископи со име Јован

Пред да застане на охридскиот трон, тој бил близок до императорот Андроник I Комнин во Цариград. Во 1183 година бил еден од организаторите за исфрлувањето во морето на телото на убиениот византиски император Алексиј II Комнин. Не е познато кога точно станал архиепископ и кога точно починал.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.