Јован II Лампинос

Јован II Лампинос бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1065 до 1078 година[1]. Тој бил третиот архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Јован II Лампинос
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1065
Архиепископ до 1078
Претходник Теодул I
Наследник Јован III
Роден 11 век
Ламба, Византија
Починал 1078
Други архиепископи со име Јован

Јован бил роден во византискиот град Ламба во Мала Азија, и пред да стане архиепископ во Охрид, работел во манастир на планината Олимп, заедно со идниот константинополски патријарх Јоан Ксифилин. На архиепископскиот трон се качил по смртта на Теодул I, најверојатно со помош на византискиот цар Константин X Дука. Починал во текот на 1078 година.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.