Јан Матејко

полски сликар

Јан Алојзи Матејко (полски: Jan Alojzy Matejko, 24 јуни 1838 — 1 ноември 1893) — полски сликар, познат по сликите на значајни историски полски политички и воени настани. Неговите дела вклучуваат слики што се големо масло на платно како Рејтан (1866), Сојуз на Лублин (1869) или Битката за Грунвалд (1878), бројни портрети, галерија на полски кралеви и мурали во базиликата Св. Марија во Краков. Тој е познат како најпознат полски сликар или дури и "национален сликар" на Полска.

Автопортрет на Јан Матејко

Животопис уреди

Матејко го поминал поголемиот дел од својот живот во Краков. Неговите професори на Академијата за ликовни уметности во Краков ги вклучија Војцех Корнели Стетлер и Владислав Лужчиќевич. Подоцна, тој стана директор во оваа институција, кој на крајот беше преименуван во Академијата за ликовни уметности на Јан Матејко. Голем број негови ученици станале истакнати сликари, вклучувајќи ги и Маурици Готлиб, Јацек Малчевски, Јозеф Мехофер и Станислав Виспјански.

Матејко е роден на 24 јуни 1838 година во слободниот град Краков. Неговиот татко, Францишек Ксавери Матејко (роден во 1789 или на 13 јануари 1793 година, умрел на 26 октомври 1860 година) е Чех роден во селото Рудниче, дипломирал на училиштето Градец Кралове, кој подоцна станал учител и професор по музика. Прво работел за семејството Воџицки во Кошчилники, Полска, потоа се преселил во Краков, каде што се оженил со полу-Германка, полуполошка Јоана Каролина Росберг (Розберг). Јан бил деветто дете од единаесет деца. Тој израснал во зграда на улицата Флоријанска. По смртта на неговата мајка во 1845 година, за Јана и неговите браќа и сестри се грижела неговата тетка (од страна на мајка му) Ана Замојска.

Уметничка кариера уреди

 
Уметничко дело од страна на Јан Матејко во 1897, сликата прикажува четирите деца на Јан Матејко.

Во 1858 година, откако се здобил со признание како одличен студент, добил стипендија од австриското Министерство за верски прашања и образование за да студира во Минхен.[1] Кон крајот на декември 1858 година се пријавил на Академијата за ликовни уметности во Минхен.[2] Тука се сретнал со делата на извонредните антички и современи сликари. Посебно ја ценел работата на Пол Деларош и неговиот ученик Карл фон Пилоти,[3] кој создавал историски дела. Матејко се уверил дека тоа е жанрот на кој сака да му се посвети и во 1853 година ја насликал својата прва историска слика, Царевите Шуи пред Сигизмунд III.[4] Шемата на Деларош, заснована на избор на драмски момент од историјата и негово прикажување на театарски и емотивен начин, ја искористи младиот Матејко во Труењето на кралицата Бона (1859), насликана во Минхен и Краков, која веќе се сметаше за „композициски зрела“. во тоа време.[5]

Во 1860 година, Матејко имал кратко патување во Виена, со цел да студира. Поради конфликт со виенскиот професор по уметност Кристијан Рубен, истата година се вратил во Краков.[5] Тогаш го објавил Облеката во Полска - публикација која содржи гравури на фигури во историски носии, сведоштво за неговите подоцнежни историски интереси.[5] Матејко подоцна основал сликарско студио, првично во семејниот дом. Во 1861 година, тој се преселил во „Куќата под коњот“ на семејството Фишер на 39 Рајнек Глоуни, каде што делел студио со Флоријан Цинек. Во истата 1861 година, се преселил на улицата Крупнича во студио претворено од фотографското студио на Валери Жевуски.[6] Во тоа период, Матејко често бил депресивен, што било предизвикано од неговата невозвратена љубов кон Теодора Гибултовска. Една од анегдотите за нив се однесува на неуспешната свршувачка на Јан со Теодора во 1862 година. Шеснаесетгодишната девојка го фрлила прстенот што и го понудил сликарот. Сепак, веридбата се оджала во 1862 година.[7]

Во 1862 година, меѓу другите, ја насликал Јан Кочановски ја оплакува својата ќерка Урсула, која ја продал во Варшава за околу 1.000 рубли[8] Истата година ја довршил сликата Станчик.[5] чиј херој е титуларниот кловн кој размислува за загубата на Смоленск. Делото Станчик било на некој начин израз на мислењето на Јан Матејко за историјата на Полска.[5] Во следната слика, Беседа на Пјотр Скарга (1864), Матејко на главниот лик му дал свои карактеристики. Ова дело бил голем уметнички успех; на изложбата во Париз, сликарот освоил златен медал, а грофот Мориси Евстахи Потоцки од Затор му платил 10.000 гулдени за да ја купи.[9] Финансискиот и уметничкиот успех му овозможил да основа семејство.[5] Во тоа време, неговите двајца браќа, Едмунд и Казимиеж, учествувале во Јануарското востание. Јан не учествувал во борбите бидејќи не знаел да користи оружје и бил физички слаб.[7] Но сепак, носел оружје и материјално им помагал на востаниците.[10]

Како и во случајот со Беседа на Пјотр Скарга, во 1867 година Матејко повторно освоил златен медал за сликата Рејтан,[11] а австроунгарскиот император Франц Јозеф I го купил делото за приближно 50.000 франци.[12] Во 1870 година, по завршувањето на своето следно дело Унијата на Лублин (1867–1869), бил одликуван со Легијата на честа во Париз.[6] Следната слика, Стефан Батори кај Псков, била завршена во 1871 година. Во 1872 година, пред да отпатува за Истанбул, Матејко започнал да работи на сликата Астроном Коперник или Разговор со Бога, која била завршена по враќањето во Краков.[13] Делото било купено со јавни прилози од Јагелонскиот универзитет.[13] Во ноември 1873 година, тој се вратил на улицата Флоријанска бр. 41 и откако ги исплатил своите браќа и сестри, станал единствен сопственик на имотот.[6] Во мај 1873 година станал директор на Факултетот за ликовни уметности во Краков, на кој му се заканувало затворање, одбивајќи го преземањето на Академијата за ликовни уметности во Прага. Во 1876 година купил вила во Кжеславице, која станала летна резиденција на семејството. Во 1878 година, насликал уште една ценета слика, Битката кај Грунвалд.[14] За која подоцна бил награден со почесен златен медал во Париз.

Артистот бил ценет од меѓународната заедница, тој станал почесен член на Академиите во Париз, Берлин, Прага и Виена, како и на Академијата Рафаел во Урбино.[6] Тој, исто така, посветил време на Факултетот за ликовни уметности и се залагал за разубавување на Краков и зачувување на неговите споменици.[15] До крајот на животот имал голема слава, како во Полска, така и во светот, што се должи на бројните награди (вклучително и на изложбите во Париз). Тој бил наречен „господар“, а со своето сликарство, придонесел за ширење на полската историја.[6] Во 1883 година ја подарил својата слика Јан Собиески во близина на Виена на папата Лав XIII, кој од благодарност му врачил почесен Ломандантски Крст со ѕвезда од редот на Пиј IX.[16]

Конзерваторски и наставни активности уреди

Матејко се занимавал со конзерваторски активности. Тој влијаел на спасувањето на спомениците на Краков.[17] Учествувал во работата на конзерваторските комисии за време на реновирањето на готскиот олтар на Вит Ствош во црквата Света Марија (1867–1869)[36], реставрацијата на Сукиеннице (1875–1879), замокот Вавел (1886) и црквата Света Марија (1889).[17] Учествувал во научната и истражувачката работа и правел инвентарни цртежи за време на отворањето на гробовите на Кажиемиеж Велики (1869), кралицата Јадвига (1887) и кардиналот Олешницки (1887) во катедралата Вавел.[17] Учествувал во работата на комисијата за создавање на актот за конзервација на спомениците. Според дизајнот на Матејко, направена е полихромната внатрешност на црквата Света Богородица во периодот 1889–1891 година.[17]

Образувал многу сликари, а негови најпознати ученици биле Јозеф Мехофер, Станислав Виспиански, Јацек Малчевски и Леон Вичулковски, водечки претставници на полскиот модернизам.

Негови дела уреди

Наслов Година на создавање Техника и димензии Изложена
Конарски измачуван во затворска ќелија 1850 акварел на хартија

11,5 x 14 см

Домот на Јан Матејко во Краков
Шуи царевите пред Зигизмунд III (прва слика) 1853 масло на платно

75,5 × 108 см

Националниот музеј во Вроцлав
Владислав Јагиело со Витолд се молат пред битката кај Грунвалд 1855 масло на платно

79,5 x 62 см

Националниот музеј во Варшава
Света Јадвига помеѓу сиромашните 1855 акварел на хартија

15,3 x 22,8 см

Националниот музеј во Краков
Портрет на мало момче 1855 масло на платно

39,5 x 31,5 см

Националниот музеј во Краков
Еврејка 1856 акварел на хартија

16,5 x 12,5 см

Националниот музеј во Краков
Портрет на Кажимиеж Станкиевич 1857 масло на платно

45 cm x 35,5 см

Националниот музеј во Краков
Петар од Амиен - крстоносец 1858 акварел на хартија

21 x 14 см

Националниот музеј во Краков
Ана Јагиелонка (на позадината на ренесансната надгробна плоча на Стефан Батори) 1858 акварел на хартија

32 × 23,4 см

Националниот музеј во Краков
Глава на старец со сива брада 1858 масло на платно

62 x 44 см

Националниот музеј во Краков
Труење на кралицата Бона 1859 масло на платно

77,5 x 62 см

Националниот музеј во Краков
Портрет на Париз Маурицио 1859 масло на платно

77 x 61,3 см

Националниот музеј во Краков
Самуел Зборовски воден на смртна казна 1860 акварел на хартија

31,7 × 23,6 см

Националниот музеј во Краков
Миколај Волски 1860 акварел на хартија

17,2 × 12,3 см

Националниот музеј во Краков
Јан Замојски му изрекува смртна казна на Зборовски 1860 акварел на хартија

32 × 23,5 см

Националниот музеј во Краков
Станчик за време на балот на кралицата Бона пред загубениот Смоленск 1862 масло на платно

120 × 88 см

Националниот музеј во Варшава
Јан Кочановски ја оплакува својата ќерка Урсула 1862 дрворез

46 × 67,8 см (оригиналн во масло 98 × 122 см)

дрворез во Националниот музеј во Краков (оригиналната слика во масло е изгубена)
Свети Кажимиеж - полски принц 1863 акварел

25,5 × 21,2 см

Националниот музеј во Краков
Беседа на Пјотр Скарга 1864 масло на платно

224 × 397 см

Националниот музеј во Варшава (депозит на Кралскиот замок во Варшава). Во 2021 година, Националниот музеј во Варшава го врати „Казание Скарга“ во Кралскиот замок во Варшава (долгорочен депозит).
Зигмунт Август и Барбара Раџивиловна 1864 масло на платно

122 × 100 см

Националниот музеј во Краков
Полонија – 1863 година 1864?

1879

масло на платно

156 × 232 см

Музејот на принцовите Чарториски во Краков
Зигмунт Август во градината во Вилнус 1865 масло на платно

31 × 38 см

Националниот музеј во Варшава
Слепиот Вит Ствош со својата внука 1865 масло на платно

155,5 x 140 см

Националниот музеј во Варшава
Рејтан - Падот на Полска 1866 масло на платно

282 × 487 см

Кралскиот замок во Варшава
Алхемичарот Сенџивуј 1867 масло на дрво

72,5 × 131 см

Музеј на уметности во Лоѓ
Зигизмунд Август и Барбара во дворот Раџивил во Вилнус 1867 масло на платно

127 x 107 см

Националниот музеј во Варшава
Воскресението на Лазар 1867 масло на платно Парохија на Пресвета Богородица Богородица Успение во Нови Вишниц
Казнаат на Матејко 1867 масло на картон

56 x 45 см

Националниот музеј во Варшава
Сојузот на Лублин 1869 масло на платно

298 × 512 см

Националниот музеј во Лублин
Портрет на Леонард Серафињски 1870 масло на платно

110,5 × 88,5 см

Националниот музеј во Краков
Стефан Батори кај Псков 1872 масло на платно

322 × 545 см

Кралскиот замок во Варшава
Астрономот Коперник т.е. разговор со Бога 1873 масло на платно

225 × 315 см

Collegium Novum на Јагиелонскиот универзитет
Портрет на Јозеф Чехонски 1873 масло на платно

174 × 126 см

Шлезиски музеј во Катовице
Портрет на Лукас Добрзањски 1873 масло на дрво

66 × 53 см

Националниот музеј во Краков
Портрет на Пјотр Мозињски 1874 масло на платно

190 × 123 см

Националниот музеј во Краков
Поставување на ѕвоното Зигмунд 1874 масло на дрво

94 × 189 см

Националниот музеј во Варшава
Остафи Дашкевич 1874 масло на картон

72,5 × 57,5 см

Шлезиски музеј во Катовице
Смртта на Пшемислав во Рогожано 1875 масло на дрво

62 × 83 см

Модерна галерија во Загреб
Успение на Пресвета Богородица 1875 масло на дрво

45,5 × 24 см

Националниот музеј во Краков
Иван Грозни 1875 масло на платно

121,5 ×88,5 см

Националниот музеј во Краков
Портрет на Францишек Матејко, таткото на уметникот 1877 масло на дрво

57 × 42 см

Националниот музеј во Краков
Битка кај Грунвалд 1878 масло на платно

426 × 987 см

Националниот музеј во Варшава
Портрет на Алфред Потоцки 1879 масло на платно

128,5 × 85,6 см

Националниот музеј во Краков
Пруска почит 1880–1882 масло на платно

388 × 875 см

Националниот музеј во Краков
Царот пред саркофагот на кралот Јан III Собиески во криптата на св. Леонард во катедралата Вавел 1881 акварел на хартија

39 x 57 см

Националниот музеј во Краков
Република Бабин 1881 масло на платно

96 x 200 см

Националниот музеј во Варшава
Кралицата Јадвига и Димитр од Горај 1881 масло на картон

46 x 38 см

Националниот музеј во Варшава
Јан Собиески во близина на Виена 1883 масло на платно

458 × 894 см

Ватиканскиот Музеј
Вернихора 1883–84 масло на платно

290 × 204 см

Националниот музеј во Краков
Вознесение 1884 масло на дрво

103 × 67 см

Националниот музеј во Варшава
Болеслав Храбриот со Сватоплук кај златната капија во Киев 1884 масло на дрво

159 × 109 см

Националниот музеј во Краков
Бохдам Чмиелнички и Тугај-бег кај Лавов 1885 масло на дрво

130 × 79 см

Националниот музеј во Варшава
Влегувањето на Јованка Орлеанка во Ремс 1886 масло на платно

484 × 973 см

Националниот музеј во Познањ
Основање на Академијата Лубрански во Познањ 1886 масло на платно Националниот музеј во Познањ
Смртта на Зигмунд II Август во Книшин во 1572 година 1886 масло на дрво

112 × 146 см

Националниот музеј во Варшава
Портрет на Миколај Зибликиевич 1887 масло на платно

121,5 × 88,5 см

Националниот музеј во Краков
Епископот Иво Одровец го осветува камен-темелникот на црквата во Ивониц во 1226 година 1887 масло на платно Историски музеј во Биелско-Бјала
Кошчиушко во близина на Рацлавице 1888 масло на платно

465 × 897 см

Националниот музеј во Краков
Серијата „Историја на цивилизацијата во Полска“. 1888-1889 дванаесет скици со масло Кралскиот замок во Варшава
Вовед во христијанството 1889 масло на дрво

79 × 120 см

Националниот музеј во Варшава
Крштевањето на Литванија 1889 масло на платно

60 × 115,5 см

Кралскиот замок во Варшава
серија Полски кралеви и принцови 1890–1892 четириесет и четири цртежи Националниот музеј во Вроцлав
Свадбата на Кажимиеѓ Јагиелон и надвојвотката Елизабета 1890 масло на платно

250 x 173 см

изгубена слика
Устав од 3 мај 1791 година 1891 масло на платно

247 × 446 см

Кралскиот замок во Варшава
Шуи царевите пред Зигмунд III (втора слика) 1892 масло на дрво

42 × 63 см

Домот на Јан Матејко во Краков
Кралот Владислав IV во близина на Смоленск 1892 масло на платно

45 x 73 см

изгубена слика
Убиството на Свети Станислав 1892 масло на дрво

84 x 123 см

Музеј на Централна Померанија во Слупск
Автопортрет 1892 масло на дрво

160 × 110 см

Националниот музеј во Варшава
Заминувањето на студентите од Краков во 1549 г 1892 масло на платно

97 × 114 см

Националниот музеј во Краков
Заветите на Јан Казимир 1893 масло на платно

315 × 500 см

Националниот музеј во Вроцлав

Крајот на животот уреди

Јан Матејко починал по компликации со пукнат чир на желудникот на 1 ноември 1893 година на 55-годишна возраст. За време на неговиот погреб, ѕвонела Камбаната на Зигмунт, а илјадници жители на Краков го придружувале на неговото последно патување. Неговото тело било погребано во семејната гробница на главната авенија на гробиштата Раковицки во Краков. Гробницата се наоѓа во главната уличка, : блок М. ред 43-45.

Награди и ордени уреди

 • Командантски крст од редот на Франц Џозеф (1867)[6]
 • Орден на Легијата на честа (1870)[6]
 • Командантски крст од Редот на железната круна[6]
 • Командантскиот крст со ѕвезда од редот на Пиј IX (1883)[18][19]
 • Златен медал на папата Лав XIII (1883)[20]
 • Значка на честа за уметнички дела и вештини (1887)[21]
 • Почесен член на Уметничкото друштво во Виена (1888)[22]


Наводи уреди

 1. Kłak-Ambrożkiewicz, Marta (2016). Kita, Jarosław; Korybut-Marciniak, Maria (уред.). Kraj lat dziecinnych. Matejkowie. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Instytut Historii i Stosunków Międzynarodowych UW-M. doi:10.18778/8088-339-0.15, isbn 978-83-8088-339-0 [dostęp 2023-08-01]. Проверете ја вредноста |doi= (help). ISBN 978-83-8088-339-0.
 2. Liczbińska, Maria; Stępień, Halina, уред. (2001). Artyści polscy w środowisku monachijskim w latach 1828-1914: materiały źródłowe. Studia z Historii Sztuki (Wyd. 2. изд.). Kraków: "Chors". ISBN 978-83-903086-1-6.
 3. Słoczyński, J.; Janas, J.; Machej, T.; Rynkowski, J.; Stoch, J. (2000-01). „Catalytic activity of chromium spinels in SCR of NO with NH3“. Applied Catalysis B: Environmental. 24 (1): 45–60. doi:10.1016/s0926-3373(99)00093-4. ISSN 0926-3373. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 4. Milejski, Paweł; Sroka, Łukasz (2023-11-06). „Denárový poklad z Chýště — wystawa na Zamku w Pardubicach — Muzeum Wschodnich Czech (Zámek Pardubice — Východočeské muzeum), 21 września–16 października 2016 r.“. Wiadomości Numizmatyczne. doi:10.24425/wn.2018.125065. ISSN 0043-5155.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Kłak-Ambrożkiewicz, Marta (1970-01-01). „Oto patrzcie, jaki ja byłem i co było we mnie – Jan Matejko“. Biografistyka Pedagogiczna. 1 (1): 233–248. doi:10.36578/bp.2016.01.14. ISSN 2543-7399.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 „Matejko, Jan“. Benezit Dictionary of Artists. Oxford University Press. 2011-10-31.
 7. 7,0 7,1 Kamińska, Joanna (2021-10-15). „Uniwersalność, funkcjonalność i modułowość – czyli nowe urządzenie zabezpieczające Siemensa SIPROTEC 5 Compact“. WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE. 1 (10): 13–15. doi:10.15199/74.2021.10.3. ISSN 0043-5112.
 8. Suszko, Roman; Borkowski, Ludwik; Kmita, Jerzy; Lipczyńska, Maria (1968-12). „Recenzje“. Studia Logica. 22 (1): 169–183. doi:10.1007/bf02125304. ISSN 0039-3215. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 9. Kłak-Ambrożkiewicz, Marta (2019). Jan Matejko i teatr – inspiracje, aktorzy, realizacje, twórczość. Ksiegarnia Akademicka Publishing.
 10. Strzała, Marek (2018). „Sympozjum naukowe „Granice prawa do sakramentów. Między Kodeksem Prawa Kanonicznego z 1917 roku a Kodeksem z 1983 roku", Kraków, 16 listopada 2017 roku“. Krakowskie Studia z Historii Państwa i Prawa. 11 (4): 587–589. doi:10.4467/20844131ks.18.044.9486. ISSN 2084-4115.
 11. Pindel, Roman (2003-12-31). „A. ŁUKASZEWICZ, Świat papirusów, Warszawa 2001 (Książka i Wiedza), 390 s.“. Ruch Biblijny i Liturgiczny. 56 (4): 304. doi:10.21906/rbl.467. ISSN 2391-8497.
 12. Furmanik, Franciszek; Paprota, Krzysztof; Kaczmarek-Borowska, Bożena; Budny, Bożena; Sawicki, Marek; Korobowicz, Elżbieta; Zdunek, Małgorzata; Jabłonka, Andrzej; Jabłonka, Stanisław (2008-05-11). „Odległe wyniki leczenia skojarzonego z udziałem przedoperacyjnej chemioterapii i resekcji u chorych na miejscowo zaawansowanego niedrobnokomórkowego raka płuca“. Pneumonologia i Alergologia Polska. 7 (1–2): 34–43. doi:10.5603/arm.28259. ISSN 2299-8292.
 13. 13,0 13,1 Gicala, Kamilla; Kabacińska, Karolina (2021-12-31). „Dziecięce pragnienie magii. Rozmowa z Beatą Ostrowicką“. Paidia i Literatura (3): 1–5. doi:10.31261/pil.2021.03.21. ISSN 2719-4167.
 14. Eugen Kotte: Der Künstlerkönig: Jan Matejko und Die Schlacht von Grunwald (Bitwa pod Grunwaldem, 1875-1878). Peter Lang.
 15. Stanisławska-Adamczewska, Teresa; Adamczewski, Jan (2000). Kraków, ulica imienia. Kraków: "BiK". ISBN 978-83-87023-08-9.
 16. Stroynowski, Andrzej (1986-01-01). „Bitwa pod Wiedniem w ujęciu nowszych podręczników“. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica (26): 143–149. doi:10.18778/0208-6050.26.13. ISSN 2450-6990.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 Koss, Andrzej; Wyszomirska, Monika; Zambrzycki, Piotr (2023-05-30). „Wybrane aspekty ochrony zabytków w kontekście działalności Międzyuczelnianego Instytutu Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki na rzecz ochrony, konserwacji i zabezpieczania dzieł sztuki oraz zabytków i obiektów zabytkowych“. Ochrona ludności i dziedzictwa kulturowego. 2: 31–50. doi:10.4467/29563763.oldk.23.003.17761. ISSN 2956-3763.
 18. Krzysztofowicz-Kozakowska, Stefania (2021-12-19). „„Raumkunst" autorstwa Teodora Axentowicza“. Lehahayer. 8: 185–190. doi:10.12797/lh.08.2021.08.06. ISSN 2449-870X.
 19. Kil, Jan (2023-03-31). „ODPOWIEDZIALNO DYSCYPLINARNA SDZIW TRYBUNAU KONSTYTUCYJNEGO W POLSKIM PORZDKU PRAWNYM CZ I“. Roczniki Administracji i Prawa. 1 (XXIII): 159–171. doi:10.5604/01.3001.0053.4002. ISSN 1644-9126.
 20. Świtońska, Milena (2023-10-04). „Wspomnienie o Profesor Barbarze Książkiewicz (26 lutego 1948–14 lipca 2023)“. Polski Przegląd Neurologiczny. 19 (3). doi:10.5603/ppn.97633. ISSN 1734-9745.
 21. Gładysz, Andrzej (2020). „Rejestr dworzan konnych Zygmunta I Starego wysłanych do walki z Krzyżakami pustoszącymi Mazowsze na przełomie lipca i sierpnia 1520 roku“. Przegląd Historyczno-Wojskowy. 21 (4): 172–190. doi:10.32089/wbh.phw.2020.4(274).0006. ISSN 1640-6281.
 22. Roy, Ulyana (2021). „IVAN FRANKO ABOUT THE PERFORMANCES OF THE POLISH THEATER IN LVIV (ON THE MATERIALS OF THE DAILY NEWSPAPER "KURJER LWOWSKI", 1888–1892)“. Knowledge, Education, Law, Management. 2 (2): 28–35. doi:10.51647/kelm.2021.2.2.5 Проверете ја вредноста |doi= (help).