Ѕвоно

(Пренасочено од Ѕвона)

Ѕвона се најчесто метални предмети со различна големина, кои при уда во нив произведуваат звук. Се употребуваат со различна намена: како музички инструменти, како средство за известување, за верски цели итн.

Ѕвона на Капелата Св. Антоине, Кантал, Франција

Музички инструмент уреди

Ѕвона како музички инструмент по боја на тонот потсетуваат на црковните ѕвона, а во симфонискиот оркестар најчесто се користат за специјални ефекти, а поретко како самостоен инструмент. Го сочинуваат низа од метални цевки со различни должини кои се закачени за специјална рамка. Висината на тонот зависи од должината на цевките: колку е цевката пократка тонот е повисок и обратно. Тонот се добива со удар со дрвен чекан кој е со филцна глава за цевката.

Ѕвоното како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 36.
  2. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 42.
  3. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
  4. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 16-27.
  5. YouTube, Morning Bell (посетена на 12.3.2021)
  6. DISCOGS, The Chills ‎– Submarine Bells (пристапено на 17.8.2021)