C/2007 С 2 е природен сателит на Сатурн[1]

C/2007 С 2
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2007
Орбитални особености 
15.850.000 km
Занесеност0.275
−742.08 denovi
Наклон176.6°
Месечина наSaturn
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 km
25.0

Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 1 мај 2007 година, од набљудувања направени помеѓу јануари 18 и 19 април 2007 г.

С/2007 С 2 е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 16.054.500 километри за 759,2 дена, со наклонето од 176,65° кон еклиптиката, во повратна насока и со занесеност од 0,237.

Месечината некогаш се сметала за изгубена во 2007 година бидејќи не беше видена од нејзиното откривање.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn