С/2004 С 36 е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејнана 8 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 1 февруари 2006 година[1].

С/2004 С 36
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S5593a2
Орбитални особености 
23.698.700 km
Занесеност0.667
−1354.2 денови
Наклон147.6°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
3+50
30
 km
25.3

С/2004 С 36 има пречник од околу 3 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 23,192 Gm за 1319,07 дена, со наклон од 155° кон еклиптиката, во назадна насока и со ексцентричност од 0,748, највисока од која било од месечините на Сатурн.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn