С/2004 С 17 е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 4 мај 2005 година од набљудувања направени помеѓу 13 декември , 2004 и 5 март 2005 година[1].

С/2004 С 17
Откривање
ОткривачSheppard et al.
Откриено2005
Орбитални особености 
18.600.000 km
Занесеност0.259
−986 денови
Наклон166.6°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 km
25.2

S/2004 S 17 е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19.099 Mm за 985.453 дена, со наклонетост од 167° кон еклиптиката (162° до екваторот на Сатурн) , во повратно правец и со ексцентричност од 0,226.

Оваа месечина не е видена од нејзиното откривање и моментално се смета за изгубена.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn