С/2004 С 13 е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсденна 4 мај 2005 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 година и 9 март 2005 година[1].

С/2004 С 13
Откривање
ОткривачSheppard et al.
Откриено2005
Орбитални особености 
18.450.000 km
Занесеност0.273
−906 денови
Наклон167.4°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 km
24.5

С/2004 С 13 е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 18.056 Mm за 905.848 дена, со наклонетост од 167° кон еклиптиката (143° до екваторот на Сатурн) , во повратна насока и со ексцентричност од 0,261.

Оваа месечина не е видена од нејзиното откривање во 2004 година и моментално се смета за изгубена.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn