С/2004 С 12 е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 4 мај 2005 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември , 2004 и 9 март 2005 година[1].

С/2004 С 12
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2005
Орбитални особености 
19.650.000 km
Занесеност0.401
−1048 денови
Наклон164.0°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
5+50
30
 km
24.8

С/2004 С 12 има пречник од околу 5 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19.906 Gm за 1048.541 дена, со наклонетост од 164° до еклиптиката (162° до екваторот на Сатурн), во повратно насока и со ексцентричност од 0,396.

Оваа месечина се сметаше за изгубена

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn