Рози (потсемејство)

потсемејство на растенија
(Пренасочено од Rosoideae)

Рози (науч. Rosoideae, „вистински рози“) — потсемејство што состои од 878 видови, од кои повеќето се грмушки, повеќегодишни тревести растенија и овошки како јагодите и малините.