Мазночелни кајмани

(Пренасочено од Paleosuchus)
Мазночелни кајмани
Brauen Glattstirnkaiman Paleosuchus palpebrosus.jpg
Paleosuchus palpebrosus
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Влекачи
Ред: Крокодиловидни
Семејство: Алигаторовидни
Род: Мазночелни кајмани
Gray, 1862

Мазночелните кајмани (науч. Paleosuchus) е род на алигаторовидни влекачи од Јужна Америка кои припаѓаат на фамилијата Alligatoridae. Овие животни се најмалите членови на редот крокодиловидни во Америка.

Родот содржи два преживеани вида :