Mozilla Firefox (македонски „огнена лисица“, транскрипција: Мозила фаерфокс) — популарен прелистувач којшто спаѓа во категоријата на слободен софтвер, или софтвер со отворен код. Некои од можностите на Firefox се: прелистување со јазичиња, блокирање на несакани скокачки прозорци, активни обележувачи, интегрирано пребарување со Google или било кој друг сличен сервис кој ќе го додадете и огромен број на проширувања кои можете сами да ги инсталирате за да го прилагодите Firefox на своите потреби.

Mozilla Firefox
Firefox logo, 2019.svg
Firefox 57 Windows.png
Firefox 57.0 во Windows.
Изворни авториMozilla Corporation
РазвивачиMozilla Corporation
Mozilla Foundation
Првично издание9 ноември 2004 (2004-11-09)
Испрограмирано воC/C++, JavaScript,[2] CSS,[3][4] XUL, XBL
Оперативен системCross-platform
ПогонGecko
Големина8.2 MB – Windows
19 MB – Mac OS X
10 MB – Linux
49 MB – source code[5]
Јазици75 јазици
Развојна состојбаАктивен
Видпрелистувач
FTP client
Gopher client
Мреж. местоfirefox.com

Firefox работи на оперативните системи Windows, Linux и Mac OS X. Mozilla Firefox овозможува брзо и безбедно прелистување по интернет.

НаводиУреди

  1. „Releases/Priority Ranking“. MozillaWiki. Посетено на 2009-09-21.
  2. „Firefox's addons are written in JavaScript“. Rietta.com. Посетено на 2009-12-19.
  3. „Firefox uses an "html.css" stylesheet for default rendering styles“. Davidwalsh.name. Посетено на 2009-12-19.
  4. „The Firefox addon, Stylish takes advantage of Firefox's CSS rendering to change the appearance of Firefox“. Userstyles.org. Посетено на 2009-12-19.
  5. „Latest stable Firefox release“. mozilla.org. Посетено на 2010-10-23.

Надворешни врскиУреди