macOS (англиски изговор: /ˈmæk ˌoʊ ˌɛs ˈtɛn/; мек оу-ес тен или мак о-с десет)[6] е серијал од оперативни системи и графички кориснички посредници засновани на Unix, изработувани, дистибуирани и продавани од Apple Inc.. Од 2002 година, Mac OS X оди заедно со сите нови компјутерски системи од Macintosh. Наследник е на Mac OS 9, последната верзија на „класичниот“ Mac OS, којшто е главниот оперативен систем на Apple од 1984 година.

macOS
Лого на Mac OS X
Работна површина на OS X
Екранска снимка од Mac OS X v10.6Snow Leopard
РазработувачApple Inc.
Програмиран воЦ, Ц++, Објективен-Ц[1][2]
СемејствоUNIX[3][4][5]
Работна состојбаАктивен
Изворен моделЗатворен код (со делови со отворен код)
Прво24 март 2001 (2001-03-24)
Целни кориснициЛични сметачи
ЈазициПовеќејазичен
Начин на подноваApple Software Update
Подлоги
 • x86 и x86-64: од верзија 10.4
 • PowerPC: 32-бита и 64-бита до верзија 10.5
 • Вид јадроХибридно, врз основа на микројадрото Mach
  ПосредникГрафички (Aqua)
  ЛиценцаНеслободна ЕУЛА
  ПретходникMac OS 9
  ПорталОфицијално мрежно место

  Наводи

  уреди
  1. „Apple Developer: Cocoa Overview“. Apple Inc. Посетено на 9 април 2010.
  2. „Apple Developer: Mac OS X Technology Overview“ (PDF). Apple Inc. Посетено на 9 април 2010.
  3. „Mac OS X 10.5 on Intel-based Macintosh computers“. The Open Group. Посетено на 22 ноември 2009.
  4. „Mac OS X 10.6 on Intel-based Macintosh computers“. The Open Group. Посетено на 7 април 2010.
  5. „Apple page on UNIX“. Apple Inc. Посетено на 5 ноември 2008.
  6. „What is an operating system (OS)?“. Apple Inc. 15 јули 2004. Посетено на 20 декември 2006. The current version of Mac OS is Mac OS X (pronounced "Mac O-S ten").

  Надворешни врски

  уреди