MTV Dance бил британски телевизиски канал за кој требало да се плати за да се користи, управуван од Виаком Интернационал Медиумски мрежи Европа. Тој бил лансиран во 20 април 2001 година и затворен на 23.05.2018 година кога бил заменет со Клуб МТВ, со „ Ние сме ваши пријатели “ од правда против. Симјан е последното музичко видео што се игра на каналот. Каналот играл танц, ЕДМ, транс, техно и хаус музика.

MTV Dance
Отпочната20 април 2001 година.
Прекината23 мај 2018 година.
СопственикViacom International Media Networks Europe
Заменета одClub MTV
Веб-странаmtv.co.uk/mtv-dance

MTV Dance Europe продолжил нормално сè додека не се променил во европската верзија на Club MTV подоцна во 2018 година.

Концепт и проширување уреди

MTV Dance првично започнал како ноќен програмски слот на сега непостоечкиот дигитален музички канал MTV Extra.

На 3 септември 2001 година, тој се проширил за да стане самостоен музички канал што се емитува на Sky во Обединетото Кралство и во Ирска, каде првично се разговарало со Ник Јуниор секоја вечер помеѓу 19 и 06 часот. Споделувањето на поток последователно заврши; од 13 август 2002 година, MTV Dance се емитува како 24-часовен музички канал.

MTV Dance започнал со емитување на широк екран на 6 март 2012 година.

Каналот бил посветен на MTV британскиот танц музички канал со музички спотови и програмирање на патеки за подземни и мејнстрим танц. Неговиот прв долгорочен, иако ереативно достапен конкурент за пазарот за танцување музика во Велика Британија и Ирска билателевизијата Rapture. Од 2006 година, станал главен конкурент (емитувајќи бесплатно на Ер и во однос аспект со формат на широк екран од 16: 9). MTV Dance бил достапен и во Ирска. На 7 март 2008 година, MTV Dance го заменил Европскиот MTV Base извор на Astra 1 19.2e и затоа подоцна бил достапен за многу европски земји. MTV Dance првично започнал како програмски слот на сега непостоечкиот MTV Extra. Првично се разговарало со Ник Џуниор и затоа се емитувал само од 19 часот и 06:00 часот. Како и да е, тој оттогаш се здобил со свој канал и започнал со емитување 24 часа од 13 август 2002 година.

Проширување низ цела Европа уреди

На 7 март 2008 година, MTV Dance го зголеми своето присуство низ цела Европа, кога MTV Networks Europe ја замени европската програма на MTV Base со слична програма на MTV Dance.

Од 10 јануари 2011 година, во Италија се појавил извор на каналот MTV Dance на Sky Italia, заменувајќи го MTV Pulse .

Во 2014 година, MTV Dance, како и MTV Rocks и MTV Hits започнале да емитуваат европски верзии, без реклами или телешопинг.

Проширување во Австралија уреди

VIMN го започнал каналот во Австралија на 3 декември 2013 година. Каналот ја замени австралиската верзија на MTV Hits.

Програма уреди

 • MTV Dance Chart Top 5
 • Brand New Vid!
 • 00s Eurodance: Top 5!
 • Late Night Mix!
 • Feeling Fresh
 • Big Tunes!
 • Sick New Beats & Massive Bangers
 • DJ Duel
 • Big Beatz of the 2010s
 • Remixed!
 • Club MTV
 • Reloaded! Top 10
 • Club MTV Pre-Party
 • Mint Dance Hits! Top 50
 • Brekkie Bangers!
 • Friday Night Warm-Up
 • Friday Night Mash-Up
 • Saturday Night Warm-Up
 • It's Now vs The 00s Baby!

Логоа уреди

Поврзано уреди

 • МТВ Велика Британија
 • МТВ Ирска
 • МТВ база
 • MTV Classic
 • МТВ Танц Австралија
 • MTV Dance Europe
 • MTV хитови во Велика Британија
 • МТВ ја погоди Европа
 • MTV Live
 • МТВ музика
 • MTV Rocks
 • MTV ја потресе Европа
 • VH1
 • Вива

Надворешни врски уреди