MTV Вести е името на дивизијата на MTV, една од првите најпопуларни музички телевизиски мрежи во САД, како и во некои MTV канали шурум светот. MTV Вестите започнале во 1980-тите со програмата Оваа Недела во Рокот, водена од Курт Лодер, првиот официјален дописник на MTV. Од 1990, отворачкиоот риф на песната „Peace Sells“ од Megadeth бил отворачка тема за Оваа Недела во Рокот.

Дел од сериите поврзани со

MTV
  во САД  

MTV канали
MTV2 · Tr3́s · mtvU

MTV програми

Личности на MTV

Цензура на MTV

MTV Мрежи

Емисијата прво започнала со политички вести за изборот на претседател во САД во 1992, преку кампањата „Choose or Lose“.[1][2] Оттогаш, MTV прикажувал „Choose or Lose“ за други избори за претседател во САД. За изборите за претседател во 2008, Барак Обама и Хилари Клинтон се појавиле на MTV за да ја дискутираат војната во Ирак.[3]

Наводи

уреди
  1. De Witt, Karen (1992-02-08). „MTV Puts the Campaign on Fast Forward“. The New York Times. Посетено на 2008-02-19.
  2. Miller, Judith (1992-10-11). „But Can You Dance to It?: MTV Turns to News“. The New York Times. Посетено на 2008-02-19.
  3. Guthrie, Marisa (2008-03-17). „Clinton, Obama to Participate in MTV "Choose or Lose" Discussion“. Broadcasting & Cable. Посетено на 2008-03-17.

Надворешни врски

уреди