Deep Blue

IBM Deep Blue беше компјутер за играње шах развиен од компанијата IBM. На 11 мај, 1997, овој компјутер победи натпревар од шест игри против светскиот шампион Гари Каспаров.[1] Каспаров подоцна ги обвини IBM за мамење, и побара реванш, но IBM одбија и го демонтираа Deep Blue.[2] Во 1996 Каспаров ја победи претходната верзија на Deep Blue.

НаводиУреди

  1. Saletan, William (2007-05-11). "Chess Bump: The triumphant teamwork of humans and computers". Slate.
  2. Hsu 2002, p.265