Google Chrome

интернет-пребарувач, создаден од Гугл

Google Chrome (се чита: Гугл хром) — пребарувач што е развиен од Google или Гугл кој употребува Гугл веб-кит основа за стартување. Прво се пушти како бета верзија за Микрософт Виндоус на 2 септември 2008 и јавното стабилно пуштање беше на 11 декември 2008. Името е изведено од графичка корисничка интерфејс рамка или Хром за веб пребарувачи. Од април 2011 Хром беше третиот најшироко употребуван пребарувач со 12% ширум светот взаемна употреба на веб пребарувачи според мрежните апликации. Во септември 2008 Гугл пушти голем дел од изворниот код на Хром вклучувајќи и неговата В8 Јава Скрипт машинерија како отворен извор на проектот именуван како Хромиум. Ова движење им овозможи на развивачите на третата страна да го изучат подвелчениот изворен код и им помогна да го претворат пребарувачот до Mек OС X и Линукс отворени системи. Гугл исто така изрази надеж дека другите пребарувачи ќе го прифатат В 8 за да го подобрат перформансот на веб апликацијата. Автроскиот дел на Гугл на Хромиум се пушти со БСД дозволата која овозможува делови да бидат инкорпорирани и во отворен извор на софтверски програми и со затворен извор. Другите делови на изворниот код се предмет на различни дозволи на отворен извор. Хромиум ги имплементира истите карактеристики како Хром но му неодстига автоматско апдејтирање и брендот на Гугл има најзабележливо лого со сина боја наместо логото во повеќе бои на Гугл.

Google Chrome
Google Chrome на Windows 11
РазвивачиGoogle Inc.
Првично издание2 септември 2008 (2008-09-02)
Стабилно издание111.0.5563.64/65 / 7 март 2023; пред 14 месеци (2023-03-07)
Мостра112.0.5615.28/29 / 15 март 2023; пред 14 месеци (2023-03-15)
Испрограмирано во
Оперативен систем
ПогонWebKit (базирано на KHTML)
ПодлогаIA-32, x86-64, ARMv7, ARMv8-A
Големина1310 KB
Јазици47 јазици
Развојна состојбаактивен
Видпребарувач
Мреж. местоgoogle.com/chrome

Историја

уреди

За шест години главниот извршен директор на Гугл Ерик Шмидт беше против идејата за градење на независен веб пребарувач. Тој тврдеше На времето Гугл беше мала компанија и не сакаше да има војна со пребарувачите. Сепак, откако коосновачите Сергеј Брин и Лари Пејџ изнајмија неколку Мозила Фајрфокс развивачи и ја направија демоснтрацијата на Хром г-динот Шмидт призна беше добро што во основа ме присилија да си го сменам мислењето.

Објавување

уреди

Објавување најпрво беше направено и планирано за 3 септември 2008 и цртежот од Скот МекКлоуд беше испратен во весниците и блокерите со што се објаснуваа карактеристиките на мотивациите за новиот пребарувач.Копиите кои беа наменети за Европа беа испратени порано и германскиот блогер Филип Ленсен на Гугл Блогоскопе направи скенирана копија на 38 страни од цртаниот кој беше достапен на неговата веб страна откако го прими на 1 септември 2008. После тоа Гугл го направи достапен цртаниот на Гугл Букс и го спомена на нивниот официјален блог заедно со обајснувањето за пораното пуштање.

Јавно пуштање

уреди

Пребарувачот најпрво беше пуштен за Мајкрософт Виндоус (XP и подоцнежните верзии) на 2 септември 2008 на 43 јазици во официјално бета верзија. Хром брзо доби 1% од пазарот и покрај што беше достапен само за Мајкрософт Виндоус. После првичниот успех делот за употреба се намали сè додека не падна на 0,69% во октомври 2008. Потоа, повторно почна да се качува и до декември 2008 повторно стигна на 1%. На почетокот на јануари 2009 ЦНЕТ објави дека Гугл планира да пушти верзии на Хром за Mек ОС X и Линукс во првата половина на годината. Првите официјални најави за Хром за Mек OС X и Линукс развивач беа објавени на 4 јуни 2009 со долга реченица на блогот дека недостигаат многу карактерсики и беа наменети за ран фидбек отколку за генерална употреба. Во Декември 2009 Гугл ги пушти бета верзиите на Хром за Mек OС X и Лунукс. Гугле Хром 5.0 објави на 25 мај 2010 беше со прво стабилно пуштање за да се подржат трите платформи.Хром беше еден од дванаесете пребарувачи кои беа понудени на корисниците на Европската економска зона на Микрософт Виндоус во 2010.

Развој

уреди

Хром беше соствен од 25 различни кодови на библиотеки од Гугл и трети страни како Мозила Нетскапе Портабле Рунтиме Нетворк Секурити сервисес како Кју Лите и број на други отворени извори на проекти. Јаваскрипт виртуелната машина се сметаше за доволно важен проект да се подели како Адобе и Мозила Тамарин и да се ракува од одделни тимови во Данска кои беа коориднирани од Ларс Бак како Аархус. Според Гугл, постоечките имплементации беа направени за мали програми каде перформансот и интерактивноста на системот не беа толку важни, но веб апликациите како џ-меил го употребуваат веб пребарувачот најмногу кога тој доаѓа до ДОМ манипулации и Јаваскрипт, па според тоа тие значително имаа бенфит од машинеријата на Јаваскрипт која можеше да работи побрзо.


Делот на употреба на веб пребарувачите ( со исклучок на ИЕ) според Стат Каунтер Хром употребува Вебкит машинерија за да покажува веб страни по препорака на Андроид тимот. Како и повеќето пребарувачи Хром екстензивно ги тестира внатрешно пред да ги ослободи со единица на тестирање со автоматски интерфејс на корисник и тестирање на дадените акции на корисниците како фуз тестирање како покажаните тестови на Вебкит (99% од кои Хром се потврди дека ги помина). Новите градени пребарувачи автоматски се тестираат против десетици од илјаднци заеднички пристапни веб страни во Гугл индексот во 20-30 минути.[[Податотека: Верзијата на Виндос на Хром вклучува Герас кој додава карактеристки за веб развивачи кои типично се поврзани со градењето на веб апликации ( со вклучена офлајн поддршка). Сепак, Гугл излегува од Геарс во корист на ХТМЛ. Во декември 2010 објави дека за да се направи Гугл полесен за бизнис околината, тие мора да обезбедат официјален Хром МСи пакет. Нормалното спуштање на Хром инсталерот го става пребарувачот во директориумот на корисникот и обезбедува бекгроунд апдејтови, но МСИ пакетот исто така дозволува инсталација на ниво на ситемот со што им се обезбедува на систематските администратори контрола на апдејтираниот процес – тоа претходно беше можно за да се подобри однесувањето на Хром во бизнис околината, на пример за поставување на автоматски апдејтиран интервал Хоме страна итн На 11 јануари 2011 менаџерот на Хром производот Мике Јазајери објави дека Хром нема повеќе да го подржува Х 264 видео кодекот за неговите ХТМЛ 5ти играч со што се цитира желбата да се донесе Гугл хром повеќе онлајн со моменталните достапни отворени кодекси кои се достапни е она на што се баизра Хромиум проектот.

Пред пуштање

уреди

За да се направи стабилен Гугл хром Гугл прави неколку пред пуштачки верзии или канали на рано пуштање да бидат достапни. Овие се однесуваат на канали бидјеќи пребарувачот динамично се апдејтира и ние сме упатени на бета дев Канри хром. Бета има намера да биде тестиран од било кој и скоро е понов отколку стабилната верзија на Хром Дев или градбата на развивачот е наменета за корисници со софтвер тестирање или искуство во програмирањето Градењето на Канари е автоматски креирана верзија на најновиот софтвер од сегашниот Хромиум проект кој не е тестиран пред пуштање како резултат ан тоа Гугл ја блокира можноста да се постави градбата на канари како дефолт пребарувач и дозволува да биде инсталирано заедно со друга верзија на Хром.

Хромиум

уреди

Додека Хромиум е проект родител на Гугл хром тој има и неколку клучни разлики кои го раздвојуват од Хромиум и кој за разлика од верзијата за предпуштање на Хром се апдејтира скоро секој ден но не вклучува вграден Флеш Плејер ( тој мора да се спушти посебно) и Гугл авто апдејтерот кој се наоѓа кај Хром Хромиум исто така има помалку рестрективна дозвола за краен корисник отколку вградените на Хром и имплемнтира РЛЗ грижа за приватност.[[Податотека:

 

Историја за пуштањето

уреди

Карактеристики

уреди

Гугл Хром има за цел да биде безбеден брз едноставен и стабилен. Има екстензивни разлики од неговите конкуренти со Хром минималистичкиот интерфејс за корисникот кој е атипичен од модерните веб пребарувачи. На пример Хром нема РСС полнења, силата на Хром е неговиот перформанс во апликацијата и Јава Скрипт брзина на процесирање и двете се незавсно верифицирани со мултипл вебстрани да бидат најбрзи меѓу најголемите пребарувачи на своето време. Многу од уникатните карактеристки беа претходно прогласени од другите развивачи на пребарувачи, но Гугл беше прв кој имплементира и јавно ги пушти.На пример својата најистакната графичка интерфејс на корисник ГУИ иновација ги собира адресте на бранд бар на пребарување (Омнибокс) кој прво беше објавен од Мозила во мај 2008 како планирана карактеристика за Фајрфокс. Таквата карактеристика беше веќе имплементирана во Конкурер во 2004.

Ацид тестови

уреди

Резултати на Асид 3 тест на Гугл хром 4.0 Првото пуштање на Гугл хром помина на Асид 1 и Асид 2 тестови. Започнувајќи со верзијата 4.0 Хром ги помина сите аспекти на Асид 3 тестот.

Во тестови за конформираност со стандарди На Ецма Меѓународните ЕЦМА Скрипт стандарди за конформирансот 262 (верзија 0.7.2) Хром верзија 11.0.696.60 поени 521/10872. претходнта верзија 12.0742.12 дев-м поени 486/10872 на тестираната верзија 0.70. Пониските поени се подобри како што бројките го претставуват бројот на неуспешни тестови од вкупниот број на тестови. На Цсс 2.1 подобноста на тестот од стандардизираната организација В3Ц Хром Ридинг машинерија вебкит помина 89.38% од ЦСС 2.1 тестови.

Безбедност

уреди

Хром периодично го донесува апдејтирањето на две црни листи ( една за фишинг и една за малваре) и ги предупредува корисниците кога тие се обидуват да посетат некое штетно мрежно место. Оваа услуга е исто така достапна за користење од други преку слободен АПИ наречен Гугл сејф АПИ за пребарување. Гугл ги мотивира сопствениците за наведените мрежни места кои може да не бидат свесни за присуството на штетен софтвер. Хром типично го алоцира секој таб за да се вклучи во својот сопствен процес за да се спречи малвер од инсталирање и да се спречи она што се случува во еден таб од афектирање на она што се случува во друг. Сепак реалниот процес во моделот на лоцирање е многу покомплексен. Со следење на принципот на помала привилегија, секој процес е лишен од своите права и може да пресметува, но не може да пишува документи или да чита од чувствителни делови ( на пр документи на десктоп) ова е слично со Заштитен модел кој го употребува Internet Explorer на Виндоус Виста и Виндоус 7 Сандбокс. Тимот вели дека го презеде овој постоечки процес и го ограничи на пример штетниот софтвер кој се започнува со еден таб треба да не може да вшмукува броеви на кредитни картички кои се внесуваат со друг таб и да се вклучува во инпутите на глувчето или да му каже на Виндоус да направи извршен почеток и да биде завршен кога табот е завршен. Ова го присилува едноставниот компјутерски безбедносен модел да има две нивоа на мултилевел безбедност ( коринсик и сандбокс) и сандбокс може само да одговори на барањата на комуникацијата која е започната од корисникот. На Линух сандбокс се употребува секој модел Типично вклучувањата како Адобе Флеш плејр не се стандрадизирани и како такви не може да бидат сандбокс како што може да бидат табс. Овие често мора да се пуштаат и под нивото на безбедност на самиот пребарувач. За да се намали изложеноста од опасност вклучувањата се вршат во одделни процеси кои комуницираат со поднесувачот и самиот систем функционира на многу ниски привилегии во одредените пер таб процеси. Вклучувањата треба да бидат модифицирани за да оперираат во софтверската архитектура додека се следи принципот на најмала привилегија. Хром го подржува Нетскејп Плагин апликацијата, интерфејсот за програмирање, но не ја подржува вклучената Актив Х контрола. На 30 март 2010 Гугл објави дека најновата развојна верзија на Хром ќе вклучи Адобе Флеш како дел на пребарувачот со што се елминира потребата да се спушти и инсталира одделно.Флеш ќе се чува како дел на сопствените апдејтирања на Хром. Јава аплет поддршка е достапна во Хром со јава 6 апдејт 12 и погоре. Поддршката за Јава под мек ОС Х се обезбедува со Јава апдејт која се пушти на 18 мај 2010. Приватен пребарувач карактерситика наречена Инкогнито модул обезбедува и спречува пребарувачот да зачува било каква информација за историја или кукис од вебстраните кои се посетени. Инкогито модел е сличен на персоналната карактеристика на пребарувачот во Internet Explorer 8 (и понатаму) Мозила Фајрфокс 3.5 Опера 10.5 ( и нагоре) и Сафари.

Недостатоци на обезбедувањето

уреди

На 12 јануари 2011 верзиите на Хром пред верзијата 8.0552.237 беа идентификувани како УС-ЦЕРТ како оние што содржат мултипл меморија со коруптивни недостатоци. Со убедување на корисникот да погледне посебно направен ХТМЛ документ, ПДФ фајл или видео фајл напаѓачот може да предизвика апликацијата да се сруши или можно е да изврши произволен код. Никакви недостатоци на безбедноста во Хром не биле успешно експлоатирани за три години на ПВн2Овн

Брзина

уреди

Јава Скрипт виртуелната машинерија која се употребува од Хром В8 Јава Скрипт машинерија има карактерситики како динамичен код на генерација која има скриена класа на транзиција и прецизно собирање на отпадоци. Тестовите од Гугл во септември 2008 покажаа дека В8 беше двојно побрзо од Фајрфокс 3.0 и Вебкит најтајлс. Неколку мрежни места изведоа тестови со бенчмаркови со употреба на Сан спајдер Јава скрипт бенчмарк алатка како и сопственост на намерно пресметани бенчмаркови на Гугл кои вклучуваат следење на трага и решавање на препрека. Тие неанонимно објавија дека Хром го изведе побрзо отколку другите конкуренти против кои беше тестиран со употреба на Сафари за Виндос Фајрфокс 3.0 Интернет Екслопре 7 Опеа и Интернет експлорер 8. Сепак, во неодамнешните независни тестови на Јава скрипт перформансот Хром беше зад Опера престо машинерија бидејќи беше апдејтирана во верзија 10.5. На 3 септември 2008 Мозила одговори со тврдење дека нивниот Трејс Монки Јава Скрипт машинерија ( потоа во бета) беше побрз отколку Хром В8 машинерија во некои тестови Џон Реиг Мозила Јава скрипт евангелист понатаму коментираше дека во перфомансот на различните пребарувачи на Сопствениот гугл се коментираше за Хроме „ги десеткуваше“ другите пребарувачи, но тој се запраша дали самиот Гугл беше претставник на реални програми. Тој тврдеше дека Фајрфокс 3.0 изведе слабо рекурзивен интензивен бенчмарк како оние на Гугл, бидејќи Мозила тимот не ја имаше имплементирано трагата за рекурзивност сè уште. Две недели откако Хром го воведе тимот на Веб кит објави нова Јава Скрипт машинерија Скурел Фиш Екстрим со 36% подобрување на брзината на Хром В8 машинеријата. Хром употребува ДНС со преферирање на брзина за пребарување на мрежни места како што прават Фајрфокс и Сафари. Оваа карактеристика е достапна на Интернет Експлорер како проширување и во Опера како име на корисник Хром го користи побрзиот СПДУ протокол направен за да го замени ХТТП кога комуницира со Гугл сервисите како Гугл срч Џ-мал, Хром синк и кога служи за додатоци на Гугл. Гугл признава дека употребата на СПДУ е овозможена во комуникација помеѓу Хром и Гугл ССЛ овозможени сервери.

Стабилност

уреди

Геарс тимот имплементира мулти процес архитектура во Хром слична на Лусли Групд Интернет Експлорер кој беше имплементиран од Интернет Експлорер 8.Поради изостанување одделен процес е алоциран на секоја инстанца на мрежното место и влезот во процедурата се нарекува изолација на процес.Ова спречува задачи од мешење на едни со други со зголемување на безбедноста и стабилноста. Напаѓачот успешно добива пристап до една аплиакција не може да добие пристап до други и неуспехот во една инстанца резултира со Тажен таб скрин на смртта слично на познатиот Тажен мек, но само еден таб се крши наместо целата организација. Оваа стратегија го покажува однапред фиксниот трошок за процес, но резултира со целосна помала меморија како што фрагментацијата е усогласена со секоја инстанца и не бара понатмошна алокација на меморија. Сафари и Фарфокс исто така ја праќа оваа градба во наредните верзии со што значи дека повеќето познати пребарувачи ќе употребат мулти процесна градба во блиска иднина. Хром вклучува средство менаџмент на процес наречен менаџер на задача кој му дозволува на корисникот да се видат мрежните места и вклучувањата и да употребат повеќе меморија спуштајќи повеќе бајти и преку употреба на ЦПУ обезбедуваат можност да се завршат.

Интерфејс на корисник

уреди

По правило главниот интерфејс на корисник вклучува назад напред рефреш или одбива и копчиња на менито. Копчето хоме не се покажува по правило но може да се додаде преку менито на префернции за да се земе корисникот на новата таб страна или најчестата хоме страна Табс се почетанат компонента на интерфејс на корисникот на Хром и како такви се движат најгоре на прозорецот отколку долу под контрола. Оваа вешта контрола дава контраст со многу постоечки пребарувачи со таб кои се засноваат на Виндоус и содржат табс. Табс ( вклучувајќи ја и нивната состојба) може да се пренесат значајно помеѓу контејнерите на прозорецот со влечење. Секој таб има свој сет на контроли вклучувајќи го и Омнибокс. Омнибокс е УРЛ кутија најгоре на секој таб кој ја комбинира функционалноста и на барот на адресата како и кутијата за пребарување. Ако коринскиот внесува УРЛ на мрежното место од кое претходно се пребарувало Хром дозволува притискање на таб за да се пребара мрежното место повторно диркетно од Омнибокс. Кога корисникот започнува да пишува во Омнибокс Хром обезбедува предлози за претходно посетените мрежни места (кои се засноваат на УРЛ или на текст во страна) популарни мрежни места ( нема да се претходно посетени- контролирани од Гугл саџест) и популарни пребарувања. Иако Гугл Саџест може да се исклучи, предлозите кои се засноваат на претходно посетените мрежни не може да се исклучат. Хром исто така автопополнува УРЛ адресите кои често се посетуваат.Ако корисникот пишува неколку клучни зборови во Омнибокс и притисне ентер, Хром ќе ја води претргата со употреба на дефулт машинерија за пребарување Кога Гугл Хром не се максимизира таб барот се појавува директно под бар на наслов Кога се максимизира табовите стануваат потемни најгоре на тајтл бар. Како и другите пребарувачи има модул на цел екран кој го крие интерфејсот на оперативниот систем како и пребарувачот на Хром. Една од различните карактериски на Хром е новата таб страна која ја заменува Хоме страната на пребарувачот и се појавува кога нов таб се креира. Оригинално ова покажува преглед на девет најпосетени мрежни места заедно со честите пребарувања најчестоте букмаркови и најчесто затворнеите табови слично на Интернет експлорерот и Фајрфокс со Гугл алтките 6 и Опера Спид дајл. Во Гугл Хром 2.0 Новата таб страна беше апдејтирана да се употребува од корисници кои го кријат прегледот кој што тие не сакаат да се појави. Започнувајќи во верзија 3.0 Новата таб страна беше направена да покаже преглед на осум најчесто посетни веб страни. Прегледот може да биде пресреден, прикажан или отстранет. Алтернативно листот со текстот на линкови треба да се прикаже наместо прегледот.Исто така се покажува и бар со „Неодамна затворени“ кој покажува неодамна затворени табови и „совети“ дел кој покажува траги за употреба на пребарувачот. Хром вклучува и букмарк менаџер кој може да функционира од мени. Со додавање на на опцијата команд –лајн – букмарк мени додава букмар копче на десно одОмнибокс кој може да се користи на местото на барот на букмарк.Сепак оваа функционалност е моментално недостапна на Линукс и Мек платформи Попуп Виндоус се поврзува со таб кога тие доаѓаат и не се појавуваат надвор од таб освен ако корисникот експлицтно не ги влече. Преференциите на Гугл хром виндоус имаат три табс Бејсик, Персонал Стаф и андер Худ Бејсик таб вклучува опции за хоме страна машинерија за пребарување и дефолт на пребарувач.Персонал стаф таб им дозволува на корисниците да конфигурираат синхронизација зачувуваат пасворди, да формират ауто фил, да пребаруваат податоци и теми. Андер Худ таб дозволува промена на мрежа, приватност спуштање како и поставување на безбедност. Хром нема статус бар, но ја покажува активноста на полнењето како и информациите преку меурче за статус кое се појавува најдолу лево на релевантната страна со исклучок на покривање на линкови на мапи со слики. За веб развивачи Хром направи инспектор на елемент слично на Фајрбаг. Како дел од Гугаловиот 1 април посебен дел на Хром беше пуштен на 1 април 2009 со дополнителна карактерситика која беше на страните во анаглупх 3Д. Хром има посебен УРЛ кој лодира посебни страни на апликација наместо мрежни места на досиеја или диск.Хром има вградена можност да овозможи експериментални карактеристики, оригинално наречени лабд адресата се промени за индикатори за да се направи почигледна за секојденвните корисници. Во март 2011 Гугл воведе ново поедноставно лого за да го замени 3Д логото кое се употребуваше од инспекцијата на проектот. Дизјанерот на Гугл Стеве Рура објасни дека компанијата размислува за промена. Бидјеќи Хром го прави вашето искуство толку лесно и слободно колку што е можно ние ја освеживме иконата на Хром за подобро да ги претстави овие сентименти. Едноставната икона го вклучува духот на хром – за да се направи семрежјето побрзо полесен и полесно за сите.

Икони на десктоп шорткатс и апликации

уреди

Хром им дозволува на корисниците да напрват локални икони кои отворат апликации во пребарувачот. Пребарувачот кога се отвара на овој начин не содржи ниту една од регуларнте интерфејсови освен за наслов бар за да не се прекине она што корисникот се обидува да го направи. Ова дозволува апликациите да се работат заедно со локален софтвер(слично на Мозила Присм и Флуид) Оваа карактеристола според Гугл ќе биде заедно со Хром продавница, една постојка која го базира директориумот на апликациите кои се отворија во декември 2010

Хром-продавница

уреди

Објавено на 7 декември 2010 Хром-продавницата дозволува корисниците да ги инсталираат апликациите како продолженија на пребарувачот иако овие функцинираат едноставно како линкови на популарните мрежни места или игри. Темите и продолженијата исто така се тесно интегрирани во нов стор со што им се дозволува на корисниците целиот каталог на извадоци на Хром. Критиката на идјеата дојде брзо. Рајан Паул како Арс Техника кажа на 9 декември 2010 „Начинот на којшто корисниците ги конзумираат апликациите на десктопот и мобилниот свет е фундаментлно различен отколку начинот на којшто тие го прваат на семрежјето каде ѕидовите се често огрдени и има малку разлика помеѓу содржина и софтвер.Во таква околина дали апликација на продавницатар на пребарувачот има смисла. Ние не сме убедени Покрај игри идејата на апликација на продавницата на пребарувач каде инсталацијата е повеќе отколку букмаркинг – изгледа против интуитивна и не остава впечаток дека целата вежба е решение на пребарувањето на проблемот Хром-продавницата беше отворенаа на 11 февруари 2011 со стабилно нон бета-пуштање Гугл хром 9.0 597.98

Аеро пик капацитет

уреди

Гугл вклучи аеро пик капациет за секој таб на Виндоус 7. Ова не беше додадено по правило но може да му биде овозможено на корисникот што реузлтира со преглед на слика на таб. Ова ќе направи слично функционирање до она кое е веќе вклучено во ИЕ8 Фајрфокс и другите пребарувачи. Негативните договори од бета корисниците за недоволноста на аеро пик табс го спречи Гугл од вклучување на ова како условна функција

Екстензии

уреди

На 9 септември 2009 Гугл овозможи екстензии на Хром дев канал и обезбеди неколку едноставни продолженија за тестирање. Во Декември гугл хром галеријата на проширувања бета започна со преку 300 проширувања. Заедно со Гугл хром 4.0 галеријата на проширувања беше официјално пуштена на 25 јануари 2010 која содржи 1500 екстензии. Гугл станаа лидери на полето на оптимитизацијата на машинеријата за пребарување и дури е објавено во СЕО почетен водич кој дава значајни информации за тоа како да се оптимизира вашето мрежно место на Гугл ера Мт катс кој работи за групата за пребарување на квалитет кој специјализира за проблемите за оптимизација на машинеријата за пребарување, е добро позната во СЕО заедницата за засилување на Гугл Веб Мастер водич и советување на јавноста како да да се подобри визуелноста на Гугл. Благодарение на соработката на Гугл со СЕО индустријата Гугл Хром стана драгоцен пребарувач за развивачите на СЕО бизнисот кој разви многу СЕО продлжувања за Гугл хром кон страницата на Хром исто овозможи многу СЕО алатки Од 4 февруари 2011 проширената галерија имаше преку 11500 екстензии кои вклучуваа официјални екстензии од Индепенднет, ЦЕОП, Транспорт за Лондон, Цринцинфо ВОТ Мрежа на довербата и ФИФА.

Теми

уреди

Започнувајќи со Гугл хром 3.0 корисниците може да ги инсталираат темите за да се измени појавувањето на пребарувачот. Многу слободни теми на трети партии се добиваат во онлајн галеријата кои се достапни преку Доби тема копчето во опциите на Хром.

Мрежно место на автоматски превод

уреди

Започнувајќи со Гугл Хром 4.1 апликацијата се додаде вграден бар за превод со употреба на Гугл транслате. Преводот е моментално достапен на 52 јазици

Пуштање на канали и апдејти

уреди

На 8 јануари 2009 се воведе нов систем за пуштање со забележливи канали Стабле бета и преглед на Развивач ( наречен Дев канал). Пред оваа промена имаше само два канали Бета и Развивач преглед. Сите претходни корисници на прегледот на развивач се помалку стабилни и подобрени отколку оние кои што корисницте на развивачите на канали ги добиваат за време на Бета перидот на Гугл Хром. Стабилниот канал ќе биде апдејтиран со карактеристики и се фиксни еднаш кога тие ќе се тестсират во бета каналот и бета канлот ќе биде апдејтиран грубо месечно со стабилни и комплетни карактертсики од каналот на развивач. Каналот на развивач е каде идеите се тестираат ( и понекогаш неуспеваат) и може да бидат нестабилни на одредено време. На 22 јули 2010 Гугл објави дека ќе ја зголеми брзината и ќе пушти нови стабилни верзии тие ќе ги скратат циклусите на пуштање од 15дена на 6 недели. Побрзиот циклус на пуштање го донесе четвртиот канал за пуштање на Канри. Името се однесува на употребата на канаринците во рудниците со јаглен. Ако промената го убие Хром Кенари тие ќе го блокираат развивачот. Кенари ќе биде најкрвавата службена верзија на Хром и дури и микс помеу Хром дев и Хромиум градење на фотографија. Канари се пушта истовремено со било кој друг канал кој не е поврзан со друга Гугл хром инсталација и може да употреби различни профили на синхронизација теми и преференции на пребарувач. Тој не може да се постави како дефолт пребарувач. Канари беше Виндоус прво а Мек ОС Х верзијата беше пуштена на 3 мај 2011. Хром автоматски се апдејтира Деталите се разликуваат со платформата.Виндоус го употребува Гугл апдејтер и авто ги апдејтира преку Груп полиси или корисниците може да да даунлодираат стандардна верзија која не се автоапдејтира На Мек се употребува Гугл апдејт сервисе и автоапдејтирањето може да биде контролирано преку Мек ОСХ дефолт систем На Лунукс се дозволува системскиот нормален пакет на менаџерски систем да ги снабдува апдејтирањта. Гугл го употребува Коиргет алгоритам да обезбеди бинарна разлика на корисничката моментална верзија во врска со новата верзија која автоматски се апдејтира. Овие мали апдејтирања се добро сместени и се безбедносно фиксни и се дозволува на Гугл да ги турка новите верзии на Хром до корисниците побрзо со што се намлува ранливоста на Винодоус на новите откриени безбедносни мерки.

Следење на употребата

уреди

Хром испраќа детали за својата употреба до Гугл преку изборните и неизборните механизми за следење на корисникот.

Методи на следење

уреди

Некои од механизмите за следење може да бидат изборно овозможени и онеспособени преку инсталирањето на интерфејс и преку опциите на пребарувачот неофицијалните градби како Срвеар Ајрон и Хромер плус бараат да се отстранат овие карактериски целосно од пребарувачот.РЛЗ карактеристиката не е вклучена во Хромиум пребарувачот исто така Во март 2010 Гугл направи нов метод за собирање на статистика на инсталирање единствениот ИД знак се вклучи со Хром и сега се употребува за првата конекција што Гугл апдејт ја прави до својот сервер. Ова единствено останува неизборен механизам за следење на корисникот и се отстранува со следење на советот од серверот.

Барања на системот

уреди

Препорачаните барања за оптимален перфманс на Хром се  Windows: XP Service Pack 2+ / Vista / 7, Intel Pentium 4 or later, 100MB Hard Disk, 128MB меморија  Mac OS X: 10.5.6 или понова, Intel (not PPC), 100MB Hard Disk, 128MB меморија  Linux: Ubuntu 8.04 или понова / Debian 5 / OpenSuse 11.1 / Fedora Linux 10, Intel Pentium 3 / Athlon 64 or later, 100MB Hard Disk, 128MB меморија 64-бајти основа Од 2011 64бајти основа се достапни за Линух со само 32 бајти за мек ОС Х и Виндоус.

Прием

уреди

Понатамошни информации: Usage share of web browsers и Browser wars


Дел на користење на пребарувачи според Стар Коунтер Хром беше 17,4% во март 2011 Во 2008 Деили телеграф Матју Мур ја сумира пресудата на првите критичари. Гугл хром е атрактивен, брз и има некои импресивни нови карактеристики, но можеби не е сè уште закана на својот Микрософт ривал. На почеток Микрософт потврди дека ја намали заканата од Хром и предвиде дека повеќе луѓе ќе го зграпчат Интернет екслорер 8, Опера софтвер и кажаа дека Хром ќе го засили семрежјето како најголема платформа на апликација во светот. Но до февруари 25 2010 Бизнис Вик изјави дека „За прво време во годините, енергија и ресусри се стават кај пребарувачите,присутни се програми за пристап на содржините на семрежјето. Награда за овој тренд – услуга за корисниците оди кај двете страни Првата е Гугл чиишто големи планови за Хром пребарувачот го размрдаа Микрософт надвор од својата конкурентна млитавост и го принудија софтверскиот гигант да обрне свежо внимание на својот пребарувач Интернет експлорер. Микрософт направи напори да се добие ИЕ откако триумфира во последната пребарувачка војна со што го испрати Нетскејп до својот крај. Сега е пак во игра. Мозила кажа дека воведувањето на Хром на пазарот за пребарувачи доаѓа не како вистинско изненадување Хром нема за цел да се натпреварува со Фајрфокс и понатаму тоа треба да има влијание на обновената врска на Гугл со Мозила. Дизјанот на Хром прави мост помеѓу празнината на така наречниот облак на компјутерите. Со притискање на копче Хром ви дозволува да го направите својот десктоп старт мени или брзо стартување шорткат на било кое мрежно место или аплиакција со што се создава линија помеѓу она што онлајн и она што е внатре во вашиот компјутер. На пример јас направив десктоп шорткат за Гугл Мапи. Кога се креира шорткат за апликација Хром ги трга сите алатки и табови од прозорчето со што Ви остава нешто што изгледа многу повеќе како десктоп апликација отколку апликација или страна.

Критика

уреди

Следење на корисник

уреди

Грижата за изборната употреба на Хром колекцијата и следењето беа забележани во неколку публикации. На 2 септември 2008 ЦНЕТ вести го покренаа вниманието на премин во Условите за сервисната изјава за почетното бета пуштање кое изгледа му се доделуваше на Гугл лиценца за сите содржини кои се префрлаа преку Гугл пребарувачот.Делот во прашањето беше наследен од генералните Гугл услови на услуга. На истиот ден Гугл одговори на оваа критика со тврдење дека јазикот беше позајмен од други продукти и отстранет делот на прашањето од Условите за услуга. Гугл забележа дека оваа промена се употребува ретроактивно на сите корисници кои го симнуваа Гугл Хром. Има следна грижа и конфузија за тоа дали и која информација во програмата комуницира назад до Гугл. Компанијата тврдеше дека метриката на употреба се испраќа само кога корисниците проверуваат со опцијата „помогнете на Гугл хром да биде подобар со автоматско испраќање на статистика на употреба и рушење на извештаите на Гугл кога пребарувачот се инсталира“ Изборниот предлог кој е вклучен во Гугл хром е критикуван дека обезбедува информации кои се пишуваат во Омнибокс на провадјерот за пребарување пред корисникот да се врати. Ова дозволува на машинеријата за пребаруавње да обезбеди УРЛ предлози но исто така ја обезбеудва со информации за користење на мрежи кои се поврзани со ИП адреса. Оваа карактерситика може да биде избрана во преференциите под „худ приваси бокс“

Не следи

уреди

Во април 2011Гугл беше критикуван за не потпишување на карактеристиката „не следи“ за тоа Хром е инкропорирана во повеќето други современи пребарувачи со вклучување на Фајрфокс Интернет експлорер, Сафари и Опера. Критиката посочи дека новиот патент Гугл беше награден во април 2011 за големо унапредување и следење на корисникот пркеу реклама која обезбеудва повеќе детални информации за однесувањето на корисникот и дека тоа не следи која ќе ја повреди способноста на Гугл да го експлоатира ова. Критичарот на Софтвер Курт Баке во Сватлива тех. напиша Гугл тврди дека има намера да им наплаќа на корисниците врз основа на клик тру реитс и одредни активности на корисникот и модел за кој се плаќа за перофманс Целиот патент изгледа дека му одговара на неодамнешните тврдења на Гугл дека Гугл е критичен за Гугл да одржи доминација во пребарувањето преку пребарувачот на Хром и Хром ОС оперативниопт систем и беше опишано како алатка за заклучување на Гугл машинерија за пребарување и крај на своите услуги за рекламирање Па, така колку е веројатно Гугл да не го следи трендот „не следи“?. Тоа не е многу очекувано, забележа развивачот на Мозила Аса Дотзлер. Премногу очигледно ми е мене дека тимот на Хром се подвиткува под притисокот на бизнисот на рекламирање на Гугл и тоа е навистина за срамота Јас се надевав дека тие ќе демонстрираат поголема независнот од тоа. Гугл дискутираше дека технологијата е бескорисна сега како што оние кои се рекламираат не се бара да ги почитуваат преференциите на следење на корисникот и сè уште е нејасно на она што го составува следењето ( како спротивно на податоците за зачувување на или преференциите на корисникот) Како алтернатива Гугл нуди екстензија наречена Задржи ги моите ОпТ-ОуТ кои трајно ги попречуваат компаниите кои рекламираат да инсталираат кукис на компјутерот на корисникот. Реакцијата за оваа екстензија беше измешана. Паул Турот од Виндоус ИТ про ја нарече екстензијата многу многу поблиска до она што се бараше-нешто кое само работи и не бара корисниокот да го сфати- откоклу ИЕ или Фајрфокс решенијата.

See also

уреди

1. An alternative and similar browser Chromium (except Chromium 5 beta) is open-sourced under BSD, MIT and some other free licenses; Google Chrome's WebKit layout engine and V8 JavaScript engine are all FOSS; the other parts may be FOSS or proprietary (see Chromium's Terms for a list). However, Google Chrome's Terms of Service makes the whole Google Chrome itself non-free and source closed (See Terms of Service text 9.2: You may not...). 2. Browser must be downloaded directly from the Google Chrome website to opt-out of the RLZ Identifier.

Наводи

уреди


Надворешни врски

уреди