Flavopunctelia flaventior


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Flavopunctelia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Flavopunctelia flaventior е вид на лишаи од фамилијата Parmeliaceae. За прв пат бил формално опишан како нов вид од страна на Џејмс Стиртон во 1877 година како Parmelia flaventior. Во 1982 година, Хилдур Крог го префрлила на подродот Flavopunctelia од нејзиниот новоограничен род Punctelia, создаден да содржи видови Parmelia со точки (точкести) псевдоцифели.[2] Мејсон Хејл го подигнаl овој подрод на генерички статус неколку години подоцна, поставувајќи ја Flavopunctelia flaventior како тип на вид на новиот род.[3] Лишајот е попознат како попрскан зелен лишаи.[4] Flavopunctelia flaventior се јавува во Азија, Европа, Источна Африка, Северна Америка и Јужна Америка.[5]

Flavopunctelia flaventior
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Flavopunctelia
Вид: Flavopunctelia flaventior
Биномен назив
Flavopunctelia flaventior
Flavopunctelia flaventior
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Ascomycota
Класа: Lecanoromycetes
Ред: Lecanorales
Семејство: Parmeliaceae
Род: Flavopunctelia
Вид:
F. flaventior
Биномен назив
Flavopunctelia flaventior

(Stirt.) Hale (1984)
Синоними [1]
  • Parmelia flaventior Stirt. (1877)
  • Punctelia flaventior (Stirt.) Krog (1982)

НаводиУреди

 

  1. Pilar Cara, María del; Judith Mar, Diana; Cón, Elena Alicia; Leó, Olaf De; Viveros-Va, Ezequiel (2021-08-15). „Antibacterial and Enzyme Inhibition Capacities of Peruvian Lichens: Xanthoparmelia tasmanica and Flavopunctelia flaventior“. International Journal of Pharmacology. 17 (8): 606–610. doi:10.3923/ijp.2021.606.610. ISSN 1811-7775.
  2. Krog, Hildur (1982-06). „Punctelia, a new lichen genus in the Parmeliaceae“. Nordic Journal of Botany (англиски). 2 (3): 287–292. doi:10.1111/j.1756-1051.1982.tb01191.x. ISSN 0107-055X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  3. Hale, Mason E. (1990). A synopsis of the lichen genus Xanthoparmelia (Vainio) Hale (Ascomycotina, Parmeliaceae) /. Washington, D.C. :: Smithsonian Institution Press,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
  4. Sharnoff, Sylvia Duran; Sharnoff, Stephen; Canadian Museum of Nature (2001). Lichens of North America. New Haven: Yale University Press. ISBN 0-300-08249-5. OCLC 45100151.
  5. Ram, T.A.M. Jagadeesh Aptroot (2007-08-01). „A new isidiate Megalaria species and new records of lichenized, lichenicolous and non-lichenized ascomycetes from India“. Nova Hedwigia. 85 (1–2): 139–144. doi:10.1127/0029-5035/2007/0085-0139. ISSN 0029-5035.