Entombed е шведски дет метал бенд формиран во 1987 година под името Нихилист. Entombed ја започнале својата кариера како рани пионери на скандинавскиот дет метал, кој првично се разликувал од американската варијанта со посебнио тон на гитара „зуи“. Сепак, до раните 90-ти нивниот звук бил проширен и вклучувал гаражен рок и други влијанија. Овој нов стил на крајот би бил опишан како "дет ен рол". Entombed е под влијание на бендови како Slayer, Exodus, Black Sabbath, Celtic Frost, Autopsy, Repulsion, Kiss, The Misfits, Motörhead, Discharge, Death and Testament .[1] Заедно со Dismember, Grave и Unleashed, Entombed се нарекува една од „големите четворица“ на шведски метал метал.[2]

Entombed

ИсторијаУреди

Entombed се вкоренети во групата Нихилист кои беа формирани од тапанарот Нике Андерсон, гитаристот Алекс Хелид и басистот Леиф Кузнер, кои се формирале во 1987 година. Откако користеле голем број привремени вокалисти за нивните први шоуа, бендот на крајот го регрутирал Л.Г. Петров, кој бил тапанар на групата Морбид, во кој учествувал вокалот на Мејхем, Дед . Бендот исто така го регрутирал сесискиот гитарист на Морбид, Уфе Цедерлунд, како втор гитарист и снимиле голем број демо-снимки со нумери што на крајот се појавиле во деби албумот на Entombed. По зголемените тензии помеѓу членовите на бендот, мнозинството од бендот одлучило да се преименува во Entombed.[3]

Деби-албумот на Entombed, Left Hand Path, бил издаден во 1990 година, култен фаворит што ги воспоставил како популарен шведски дет метал бенд.[4] Левата патека и нејзиното продолжение, „ Кландстеин“, биле уникатни по тоа што го претставувале она што понекогаш се нарекувало звук на гитара „зуи“. Пред снимањето на Clandestine, Петров бил отпуштен од бендот поради лични расправии. Вокалите на албумот биле снимени од Андерсон, а за турнејата по издавањето на албумот во 1991 година, бендот го ангажирач вокалистот Џони Џорџевиќ, претходно член на групата Карнаџ.[5]

Петров на крајот се смирил со бендот откако издал албум со бендот Комекон, а бендот на крајот го издал Wolverine Blues во 1993 година. Албумот се одликувал со заминување на звукот од претходната работа на бендот, со поголемо влијание на хард рок и хеви метал заедно со нивните првични стилови на метал, во стил што сега честопати се нарекува death 'n' roll.[6] Иако изданието било раздор меѓу фанбазата на бендот, тоа ја воспоставило нивната главна и критичка репутација.[7] Вулверин Блуз се смета за класика на дет метал од раните 90-ти.

Истата разлика од 1998 година бил првиот албум на групата без тапанарот и основач член Нике Андерсон, кој го напуштил бендот да се концентрира на својот нов проект Хелакоптери[8]. Него го заменил Питер Стернвинд. Во 2000 година, Entombed го издаде Востание со следното издание насловено Morning Star објавено следната година.[9]

Во 2001 година, групата работела со изведувачите Карина Рајх и Богдан Сиберб и Кралскиот шведски балет.[10] Продукцијата била под наслов Нестварен имот.

Во 2003 година излегол „ Пекол“, проследен со „ Змиски светци - десетте измени“, објавен на 9 јули 2007 година.[8] Албумот имал поголемо влијание од традиционалниот дет-метал и е првото издание на бендот со тапанарот Оле Далштет (од Алфа Сафари и поранешна Мизерија Лавс Ко.), кој го заменил Стирнвинд во 2006 година, а исто така бил и првиот без гитаристот Уфе Цедерлунд, кој се придружил на Дисфеар.

Во 2014 година, ЛГ Петров се разделил со остатокот од бендот, кој пак го формирал Entombed AD како резултат на трговската марка на бендот што ја држеше Хелид.[11]

Хелид, Седерлунд и Софстром повторно се обединиле за да ја изведат „Кластестина“ во целост со симфониски оркестар, во февруари 2014 година.[12] Нике Андерсон имал намера да учествува, но бил спречен заради зафатеност.

Хелид, Андерсон и Седерлунд повторно се обединиле за да настапат како Entombed во 2016 година.

ПерсоналУреди

Current members
  • Alex Hellid - guitar (1987–2014, 2016–present)[13]
  • Uffe Cederlund – guitar, keyboards, backing vocals (1987–2005, 2016–present), bass (1989–1990)[13]
  • Nicke Andersson – drums (1987–1997, 2016–present), vocals (1992), bass (1989–1990)[13]
  • Edvin Aftonfalk - bass (2016–present)[13]
  • Robert Andersson - vocals (2016–present)[13]
Former members
  • Mattias Boström – vocals (1987–1988)
  • Leif Cuzner – bass (1987–1988; died 2006)
  • Johnny Hedlund – bass (1988–1989)
  • Lars Göran Petrov – vocals, keyboards (1988–2014, died 2021)
  • David Blomqvist – bass (1989)
  • Lars Rosenberg – bass (1990–1995)
  • Johnny Dordevic – vocals (1991–1992)
  • Orvar Säfström – vocals (1991, 2014)
  • Jörgen Sandström – bass (1995–2004)
  • Peter Stjärnvind – drums (1997–2006)
  • Nico Elgstrand – bass (2004–2010), guitar (2010–2014)
  • Olle Dahlstedt – drums (2006–2014)
  • Victor Brandt – bass (2010–2014)

Session/guest musicians
  • Fred Estby – vocals, drums
  • Matti Kärki – vocals
  • Peder Carlsson – harmonica
  • Anders Lindström – guitar
  • Colten Lavalle - drumtar
  • Daniel Rey – spoken word on one song
  • Östen Warnerbring – vocals and saxophone for one TV performance
  • Thomas von Wachenfeldt – Bass and orchestral arrangements on the Classical Clandestine symphonic concerts

ВремепловУреди

ДискографијаУреди

Студио албуми
  • Лева патека (1990)
  • Clandestine (1991)
  • Wolverine Blues (1993)
  • DCLXVI: Да се вози директно и да се зборува за вистината (1997)
  • Иста разлика (1998)
  • Востание (2000)
  • Утринска Starвезда (2001)
  • Пекол (2003)
  • Змиски светци - Десетте амандмани (2007)

НаводиУреди

 

БиблиографијаУреди

Надворешни врскиУреди

  1. „Interview with Entombed“. Karsmakers.nl. Посетено на 2015-05-27.
  2. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2017-01-09. Посетено на 2017-01-09.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  3. „Nihilist - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives“. Metal-archives.com.
  4. Ekeroth, Daniel (2006). Swedish Death Metal.
  5. „Johnny Đorđević - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives“. Metal-archives.com.
  6. Jason Birchmeier. „Entombed | Biography“. AllMusic. Посетено на 2015-05-27.
  7. Birchmeier, Jason. "Wolverine Blues - Entombed". AllMusic. Access date: January 3, 2012.
  8. 8,0 8,1 Birchmeier, Jason. "Entombed". AllMusic. Access date: January 3, 2012.
  9. Krgin, Borivoj. "Entombed - Morning Star (Music for Nations)" Архивирано на 31 јули 2013 г.. Blabbermouth.net. Access date: January 3, 2012.
  10. "'Unreal' People". NME. May 3, 2001. Access date: June 18, 2008.
  11. „L.G. PETROV-Led Version Of ENTOMBED Becomes ENTOMBED A.D.“. 21 January 2014.
  12. „Video: Original Entombed Members Perform 'Clandestine' With Orchestra, Choir“. Blabbermouth.net. 2014-02-05. Посетено на 2015-05-27.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 „ENTOMBED: First Photo Of New Lineup Feat. Ex-MORBUS CHRON Members“. Blabbermouth.net. 26 October 2016.