ЕСС Репортер е независно мрежно место за новости која се фокусира на темата на Евровизија. Создадена во јануари 2013 година, мрежната страница е една од многуте на долгиот список на мрежни места што го покриваат натпреварот за песна на Евровизија.

ESC Reporter
Главен уредникEric Nocito
Графички уредникFrederik Togsverd
РедакцијаGeorge Delass, Emma Kiernan, Iain Cameron, Kevin Lee, Alvaro Sanabria
ОснованJanuary 2013
СедиштеPhiladelphia, United States
Страницаescreporter.com

Есента 2013 година, во весникот „ Киев пост“, еден од најголемите весници на англиски јазик во Украина, било објавено интервју со украинската пејачка Камалија .[1] Интервјуто било прикажано и на официјалното мрежно место на Камалија [2] и преведено на украински јазик за весникот Правда.[3] Новинар на ЕСЦ е признаен од ЕБУ како акредитиран извор на вести.[4] Од своето создавање, ЕСЦ Репортер интервјуирал многу поранешни и сегашни учесници на Евровизија, вклучувајќи го и Елдар Гасимов ( Ел и Ники - Азербејџан 2012), Кончита Вурст (Австрија 2014), Арам Mp3 (Ерменија 2014), Меи Финеголд (Израел 2014) и Рут Лоренцо (Шпанија 2014).[5]

Наводи уреди

Наводи уреди

  1. „ESC Reporter: Exclusive interview with Kamaliya“.
  2. „Kamaliya's exclusive interview with the Eurovision news website's Managing Editor Eric Nocito“. Архивирано од изворникот на 2016-07-01. Посетено на 2020-05-16.
  3. „Камалія поїде на Євробачення від Британії?“.
  4. „Fan media“.
  5. „Interview Archives - ESC Reporter“.

Надворешни врски уреди