Крососомовидни

(Пренасочено од Crossosomatales)
Крососомовидни
Staphylea colchica
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Крососомовидни
Фамилии

Крососомовидните (науч. Crossosomatales) се ред на цветни растенија во рамките на Розидите од групата на евдикоти. Редот е релативно нов, создаден во системот AGP II. Во него спаѓаат следниве фамилии:

Системот APG III (2009) во редот става уште фамилии:

Во постариот Кронквистов систем, фамилиите биле распоредени во редовите Rosales (Розовидни), Violales (Темјанушковидни) и Sapindales (Сапуновидни).

Наводи уреди

  • Филогенија на скриеносемениците (англиски)
  • Matthews M.R, Endress P.K (2005). „Comparative floral structure and systematics in Crossosomatales (Crossosomataceae, Stachyuraceae, Staphyleaceae, Aphloiaceae, Geissolomataceae, Ixerbaceae, Strasburgeriaceae)“. Botanical Journal of the Linnean Society. 147 (1): 1–46. doi:10.1111/j.1095-8339.2005.00347.x. (извадок Архивирано на 11 јануари 2019 г.)