или 3-та генерација (од англ. third generation, „трето поколение“) е семејство на стандарди за мобилни телекомуникации дефинирани од страна на Меѓународниот телекомуникациски сојуз, коешто вклучува GSM EDGE, UMTS, и CDMA2000 како и DECT и WiMAX. 3Г овозможува брзини и до околу 14 МБит/с[1][2][3]. Ова овозможува пренос не само на текст и звук него и на подвижни слики, телевизии и останати услуги.

3G предавател

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „3G CELLULAR STANDARDS WITH PATENTS“. projectsatbangalore.com (англиски). 2014-06-24. Посетено на 2019-08-17.
  2. „Factors that are contributing to death of 3G in India“. businesstoday.in (англиски). 2015-07-05. Посетено на 2019-08-17.
  3. „3G vs. 4G: What's the Difference?“. PCMAG (англиски). 2015-02-10. Посетено на 2019-08-17.