20 (број)

природен број

20

дваесет
19 20 21
Редно: дваесетти
Делители: 1,2,4,5,10,20
Факторизација: 2 \cdot 10
Римски: XX
Двоично: 10100
Осмеречно:
Шеснаесетеречно:
Природен број   Список на природни броеви

20 (дваесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 19 а претходник на бројот 21.