16 (број)

природен број

16

шестнаесет
15 16 17
Редно: шестнаесетти
Делители: 1,2,4,8,16
Факторизација: 2 \cdot 8
Римски: XVI
Двоично: 10000
Осмеречно:
Шеснаесетеречно:
Природен број   Список на природни броеви

16 (шестнаесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 15 а претходник на бројот 17.