1069 Планкија

астероид

1069 Планкијаастероид од главниот астероиден појас. Откриен од Макс Волф на 28 јануари 1927 година со привремена ознака 1927 BC. Именуван е по познатиот германски физичар Макс Планк.[1]

1069 Планкија
Откривање
ОткривачМаксимилијан Франц Јозеф Корнелиус Волф
Откриено28 јануари 1927 година
Ознаки
Наречена по
Макс Планк
1927 BC
Орбитални особености
Епоха ЈД 2445600,5
Перихел2,838 ае
Занесеност0,095
Наклон13,51°
142,256
34,118
Физички особености
Димензии43 км
8,665 ч
Албедо0,15
9,30

Фотометриските мерења направени во 2000 година, кога биле комбинирани со првичните набљудувања, прикажани на светлинската крива со период од 8,643 ± 0,05 часови.[2] Од 2013 година, предвидувањата за периодот за вртењето е 8,665 часови.[3]

Aстероид 1069 Планкија

Наводи

уреди
  1. Schmadel, Lutz (1992). Dictionary of Minor Planet Names, Volym 1. Berlin: Springer Verlag. ISBN 3-540-00238-3. Посетено на 2014-01-07.
  2. Warner, B. D.; Malcolm, G.; Stephens, R. D. (December 2001), „The Lightcurve of 1069 Planckia Revisited“, The Minor Planet Bulletin, 28, стр. 71–72, Bibcode:2001MPBu...28...71W.
  3. „1069 Planckia (1927 BC)“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-03-09.