Шутманско Езеро

Шутманското Езеро е ледничко езеро[1] едно од 27-те на Шар Планина. Се наоѓа длабодолинка која е целата под пасишта на 2,070 m надморска висина. Долго е 160, а широко е 100 метри. Вкупниот обем му изнесува 457 м и има површина од 12.740 м2. Длабоко е околу 1 метар[2]. Во езерото влегува поток, а истек има само кога водостојот е голем[3].

Шутманско Еезеро
Координати:
Површина: 12.740 м2
Должина: 160 м
Ширина: 100 м

Обем:

457 м
Длабочина: ~1 м
Надморска висина: 2.070 м
Планина: Шар Планина

НаводиУреди

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 58
  3. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година