Шут (англиски: jester, court jester) — член на благородничко или монархиско домаќинство, вработен да ги забавува гостите во средновековната и ренесансната епоха. Шутовите биле и патувачки изведувачи што го забавувале обичниот народ на саеми и градски трговишта, а занимањето продолжува и до ден-денес, каде што шутовите настапуваат на настани со историска тематика.[1][2]

Шут прикажан на стара зграда во Германија

Наводи уреди

  1. Soutworth, John (1998). Fools and Jesters at the English Court. Stroud: Sutton Publishing. стр. 89–93. ISBN 0-7509-1773-3.
  2. „шут“Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски уреди