Шумски тутун

Шумски тутун
Nicotiana sylvestris 001.JPG
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Зрновидни
Семејство: Зрнци
Род: Тутун
Вид: N. sylvestris
Биномен назив
Nicotiana sylvestris

Шумскиот тутун (лат. Nicotiana sylvestris) е автохтоно јужноамериканско растение, но понекогаш се одгледува во градини за неговиот груб облик и силно миризливите цветови. Листовите се прости, со тоа што острицата делумно го опкружува стебленцето. Цветовите се цевчести, бели, во големи снопови над лисјето.

Ова растение се смета за едно од родителите на Nicotiana tabacum, база за речиси сето денешно тутунско производство. Обично се комбинира со Селскиот тутун за да се намали јачината.