Штрајк (филм од 1925)

„Штрајк“ (руски: Стачка) — филм на режисерот Сергеј Ејзенштајн од 1925 година. Главните улоги ги играат: Максим Штраух, Григориј Александров и Михаил Гоморов.[1]

Синопсис уреди

Дејствието на филмот се одвива во Русија, во 1903 година, и го опишува штрајкот на работниците во една фабрика, кој на крајот е крваво задушен од власта.

Наводи уреди