Шреница (1.362 м.н.в.; чешки: Jínonoš , германски: Reifträger ) е планински врв сместен во западниот дел на џиновските планини во Полска, многу блиску до полско - чешката граница, во рамките на Националниот парк Карконоше. Неговото име потекнува од полскиот збор szron (мраз). Во близина на врвот се наоѓа метеоролошка станица. Врвот е без шума, така што и јужниот и северниот дел интензивно се користат за скијање.

Геологија и географија уреди

Планината е изградена од ситнозрнест гранит[1] Атмосферските карпи кои се самостојно обликувании, како и огромните гранитни полиња покриени со мов, го покриваат источниот дел од падината.

Туризам уреди

На врвот има приватна планинарска куќарка, а на падината има планинарско засолниште ПТТК. До врвот се стигнува со лифт (дводелни со претоварна станица). На патеката има капацитети за скијање, вклучувајќи ски-лифтови[2] и столбови кои ги означуваат патеките за скијање во голите области без шума. Постојат три правци за скијање во спуст: Lolobrigida (4.444 m), Śnieżynka и FIS одобрени Trasa Zjazdowa. Сите тринго сочинуваат скијачкиот систем, чија должина изнесува околу 13 км.[3]

Време уреди

На висина од 1 331 м н.в. има планинска метеоролошка станица, сопственост на Универзитетот во Вроцлав. Таа била основана и изградена во 1950 година.

Просечни годишни мерки добиени од станицата[4]

 • Просечна температура од 12 последователни месеци: -1,9 С
 • Просечна температура во јануари (минимална година): -6,8 C
 • Просечна температура во јули (максимална година): 10,0 C
 • Максимални врнежи (максимални во годината): 177 јуни мм
 • Минимални врнежи (минимални во годината): 72 јануари мм
 • Релативна влажност: 80%
 • Магла: 264 дена во годината
 • Сончево: 29 дена

Наводи уреди

 1. „Karkonosze Mts“. summitpost.org. Посетено на 2009-12-25.
 2. Sudety Ski Infolinia Архивирано на 24 март 2015 г. [retrieved 2009-12-26]
 3. „Szrenica, retrieved 2009-12-26“. Архивирано од изворникот на 2014-11-29. Посетено на 2023-01-15.
 4. Jan Kwiatkowski: Klimat. In: Karkonosze polskie. Wrocław: Polska Akademia Nauk, 1985, p. 88-111. ISBN 83-04-01586-2.