Шломо бен Абрахам Хакоен

еврејски рабин

Шломо бен Абрахам Хакоен (Сер, Егејска Македонија, 1520Солун, 1602) бил еврејски рабин во Битола, авторитет по законодавни прашања. Во Солун во 1573 година му биле објавени (1586–1652) четири тома „респонцес“ (прашања и одговори) за судски спорови во рабинскиот суд[1].

НаводиУреди

  1. Еврейски извори за обществено-икономическото развитие на балканските земи през XVII век, II, София, 1960