Шваби

појаснителна страница на Викимедија

Шваба (германски: Schwabe), е член на големо германско племе со потекло од бреговите на Балтичкото Море. Оттука племето се распространило на запад и на југ со што и воедно името Шваба станало општопознато презиме. Денес на Балканот терминот се смета за погрден назив за Германците.