Шахр-е корд, исто така романизирано како Шахрекорд е главен град на провинцијата Чахрмахал и Бахтијари, Иран. Тој е најголемиот град во покраината и е на 90 километри од третиот по големина град во Иран, Исфахан. Во времето на пописот во 2006 година, Шахрекорд имал население од околу 148.464, а метрополиската област Шарахракд имала 380.312 жители.

Шахрекорд е познат по својата природна околина, студените зими, водопадите и реките. Шахрекорд е највисокиот главен град на Иран, над нивото на морето. Ова довело градот да биде познат како „Покривот на Иран“. Шахрекорд е на растојание од 521 километар југозападно од Техеран.

Неговото време е студено во зима и топло во лето. Градот има скијачко одморалиште (Барде) кое се наоѓа околу 35 километри подалеку од неколку природни лагуни и мали езера за активности на отворено.

Потекло на поимот уреди

Во антиката, пред исламската окупација на Персија, овој град бил наречен "Деж Горд". Зборот Деж значи тврдина, а зборот Горд значи "Херој". По муслиманското освојување на Персија и надмоќноста на арапскиот јазик, неговото име се сменило во "Дех Корд", бидејќи на арапската азбука нема букви "зх" и "г". Името на градот било изменето од "Дех Корд" во "Шахрекорд" во 1935 година,соодветно, пред муслиманските освојувања на Персија.

Историја уреди

Монетите кои се пронајдени во Шахрекорд датираат од времето на Сасаниан.

Демографија уреди

Шахрекорд(Загрис) се наоѓа околу 90 километри југозападно од Исфахан и 512 километри од Техеран . Тој е топографски сместен на север од планините Загрос. Се наоѓа на надморска височина од 2070 метри, Шахрекорд (Загрис) е највисок меѓу центрите на провинциите Иран, познат како Иранскиот покрив.

Клима уреди

Шахрекорд (Загрис) ужива ладна полупустинска клима според класификацијата на Купен климата се одликува со жешки летни денови, благи летни ноќи, ладни зимски денови и студени зимски ноќи. Годишната просечна температура во Шахрекорд (Загрис) е околу 5,11 °C, но минималните и максималните апсолутни температури снимени во Шахрекорд (Загрис) во текот на последните 30 години се -32 °C и 42 °C. Декември е најстуден месец, а јули е најтопол месец. Иако нивото на влажност е умерено или високо во зима, количината на дождови е близу до нула во садењето сезони, освен во април и мај.

Образование уреди

Постојат три универзитети во градот Шахрекорд, Државен универзитет е Шахрекорд универзитетот (СКУ) со 5.713 ученици. Другите универзитети се Шахрекорд универзитет на медицина (СКУМС) со 1.690 студенти и Исламски Азад универзитет од Шахрекорд Бранч (ИАУСХК) со 7.400 студенти, што е еден од најпопуларните универзитети во Иран со талентирани членови на факултет и студенти.