„Шаховска треска“ (руски: Шахматная горячка) — филм на режисерите Всеволд Пудовкин и Николај Шпиковски (кој е автор на сценариото) од 1925 година. Филмот е посветен на шаховскиот турнир, одржан во Москва во 1925 година, а во него играат: Ана Земцова, Владимир Фогел, Хосе Раул Капабланка итн.[1]

Филм „Шаховска треска“.

Наводи уреди