Шарлот Мери Јанг (1823–1901) била англиска романописецка, која пишувала во служба на црквата. Нејзините изобилни книги помогнале да се прошири влијанието на Движењето Оксфорд и да се покаже нејзиниот голем интерес за прашањата на јавното здравје и санитарните услови. Нејзината работа главно не се печати.

Животот

уреди

Шарлот Марија Јанг е родена во Otterbourne, Hampshire, Англија, на 11 август 1823 година на Вилијам Јанг и Фани Јанг, родена Bargus. [1] Таа се школувала дома од нејзиниот татко, учејќи латински, грчки, француски, Евклид и алгебра. [2] Лекциите на нејзиниот татко би можеле да бидат груби:

Тој бараше трудољубивост и точност кои ми беа сосема туѓи. Грмеше по мене, така што никој не можеше да поднесе да го слушне, и често ме намалуваше до солзи, но неговото одобрување беше толку прекрасно што беше вкусен поттик. . . . Верувам дека, и покрај сите ветришта на мојата вродена мрзливост, ќе ни ги скршеше срцата ако престанеме да работиме заедно. И продолживме додека не наполнив дваесет години. [2]

Посветеноста на Јанг на нејзиниот татко била доживотна и се чини дека нејзините односи со него го поставиле стандардот за сите други односи, вклучувајќи го и бракот. [3] Неговото „одобрување во текот на животот беше мое блаженство, неговиот гнев мојата беда за тоа време“.[4]

Јанг е родена во религиозно семејство. Посветена на Високата црква, таа била под големо влијание на Џон Кебл, викар на Харсли од 1835 година, близок сосед и еден од водачите на Движењето Оксфорд . Самата Јанг понекогаш била нарекувана како „романописец на Оксфордското движење“, [5] бидејќи нејзината работа често ги одразува вредностите и грижите на англо-католицизмот . Во Отербурн останала цел живот и предавала 71 година во селското неделно училиште . [6] Нејзината куќа, Елдерфилд, станала градба со наведена во 2 одделение во 1984 година.

 
Јанг, ок. 1845

Во 1868 година била формирана нова парохија јужно од родното село на Јанг, Отербурн.. Требало да ги содржи селата Истли и Бартон. Јонг донирала 500 фунти за парохиската црква и од нејзе било побарано да избере по кое од двете села парохијата треба да го носи името. Таа го избира Истли, но одлучи дека треба да се пишува Истли, бидејќи таа го сметала за помодерно.[7]

Јанге починала во нејзиниот роден град Отербурн на 24 мај 1901 година. Нејзиниот некролог во Тајмс беше наведен,[8]

Нејзините пријатели, а особено нејзините посиромашни соседи, ја знаеја и силата и победничкиот шарм на нејзиниот карактер. Така, починатиот архиепископ Бенсон во својот дневник ја забележа нејзината „необична величественост и љубезност, кои се многу силни“. Но, секако, како писателка ќе остане запаметена госпоѓицата Јанг. Таа имаше инвентивен ум и подготвено пенкало, а голиот список на книги напишани или уредувани од неа веројатно ќе окупира речиси цела колумна на Тајмс . Пишувала главно за млади луѓе, особено за млади девојки, а нејзините книги се резултат не само на силната етичка цел, туку и на нејзината цврста посветеност на Високиот црковен поглед на христијанската доктрина и практика.

Книжевна кариера

уреди

Јанг започнала да пишува во 1848 година и во својот долг живот објавила околу 160 дела, главно романи. [6] Нејзиниот прв комерцијален успех, Наследникот на Редклиф (1853), обезбедил средства за ставање на шунерот Јужен Крос во употреба во име на Џорџ Селвин . Слични добротворни дела биле направени со заработката од подоцнежните романи. Јанг исто така била основачка и уредничка на 40 години на The Monthly Packet, списание основано во 1851 година, со разновидна читателска публика, но насочено кон британските англикански девојки, иако во подоцнежните години се сврте кон нешто поширока читателска публика).[9]

 
Шарлот Мери Јонг подоцна во животот

Меѓу другите нејзини познати дела се Heartsease и The Daisy Chain . Книга на златни дела е збирка на вистински приказни за храброст и самопожртвуваност. Други наслови биле Камеос од англиската историја, Животот на Џон Колриџ Патесон : Мисионерски епископ на Меланезиските Острови и Хана Мор . Нејзината историја на христијанските имиња била опишана како „прв сериозен обид за справување со темата“ и како стандардна работа за имињата во предговорот на првото издание на Витикомб Оксфордскиот речник на англиските христијански имиња (1944).

Околу 1859 година Јонге создава литературна група од помлади девојки братучеди, за да пишуваат есеи и да добијат совети од Јонг за нивното пишување. Заедно тие создадале приватно списание, The Barnacle, кое продолжило до околу 1871 година. Ова било вредно бидејќи тие можеби припаѓаа на последната генерација девојки што се школуваа дома.[10] Нејзината кума, Алис Мери Колриџ, придонела како „Гургојл“ во првиот број, цртајќи ги кориците и придонесувајќи со преводи, написи и стихови.[9]

Личниот пример и влијанието на Јонг врз нејзината кума Алис Мери Колриџ биле формативни во нејзината ревност за образование на жените, што довеле индиректно до основањето на школата за девојчиња Abbots Bromley .[9]

По смртта на Јонг, нејзината пријателка, асистентка и соработничка, Кристабел Колриџ, ја објавила биографската книга Шарлот Мери Јонг: нејзиниот живот и писма (1903).

Репутација

уреди

Делото на Јонг било нашироко читано и почитувано во 19 век. Меѓу нејзините обожаватели биле Луис Керол, Џорџ Елиот, Вилијам Еварт Гледстон, Чарлс Кингсли, Кристина Росети, Алфред, Лорд Тенисон и Ентони Тролоуп . [1] Вилијам Морис и Едвард Бурн-Џонс си го читаа Наследникот на Редклиф на глас додека биле на универзитетот Оксфорд и „ги земале средновековните вкусови на [херојот, Гај Морвил] и витешките идеали како претседавачки елементи во формирањето на предрафаелитот. Братство “. [1] Работата на Јонг било позитивно споредувана со онаа на Тролоп, Џејн Остин, Оноре де Балзак, Густав Флобер и Емил Зола . [1]

Сер Џон Артур Ренсом Мериот ја нарекол:

... не само плоден романописец, туку сериозен студент на историјата, особено во нејзините лични аспекти. Откако се справи во Кулата на Констабл со Хуберт де Бург, со неговата позната одбрана на замокот Довер против принцот Луј од Франција (1213), и неговата уште попозната победа на море кај Сендвич, и со Едвард I како крстоносец ( Принцот и Страна ), госпоѓица Јонг црташе на Vie de Bertrand du Guesclin, како и на Froissart за нејзината фасцинантна приказна The Lances of Lynwood . Со карактеристична скромност, таа изрази надеж дека нејзиниот скица би можел да „послужи како поттик за некои млади читатели да се запознаат самите со стариот вкусен Канон (Фроасарт). Мудрите, од сите возрасти, ќе ја исполнат нејзината надеж. [11]

Нејзините дела беа толку популарни што

Еден посредник на бродот можеше од меморијата да достави страница што недостасуваше од неговиот бродски примерок од The Daisy Chain . Еден офицер во гардата, запрашан во играта „Исповеди“, кој е неговиот главен предмет во животот, одговорил дека е да се направи како Гај Морвил, херој на Наследникот на Редклиф . [1]

К.С. Луис многу се пофалил за неа, во еден момент заградувајќи ги нејзините евокации на домашниот живот со оние на Хомер и Лео Толстој . [12] Абрахам Кајпер, кој го читал Наследникот на Редклиф по препорака на неговата вереница, Јохана Шај, го сметал за трогателно искуство. Романот бил „до Библијата по нејзиното значење за мојот живот“. [13]

Сепак, според критичарката Кетрин Сандбах-Далстром, делото на Јонг е „постојано измачувано“ од „тенденцијата да се меша моралниот квалитет на [нејзиниот] поглед на животот со квалитетот на нејзиниот литературен израз“. [14]

Нејзините романи како што се Синџирот на маргаритки, младата маќеа, судењето и трите невести ги опфаќаат викторијанските проблеми со урбаното загадување, санитарните реформи и епидемиите на колера и тифус. Таа ги повикува социјалните, економските и медицинските реформи на викторијанските градови опфатени со нечистотија. Дуализмот што се наоѓа во нејзините списи, пишува Алетеа Хајтер, „служи да ги илустрира триумфите и грешките на реформската ревност, да ја спротивстави себичната неодговорност со храбрата филантропија, да ја балансира традицијата и напредокот“.[15]

Работата на Јонг е ретко проучувана, со можен исклучок на Наследникот на Редклиф . [14]

Греам Грин користел епиграфи од Малиот војвода за секое поглавје од неговиот роман „Министерството за стравот“ од 1943 година. Во поглавје 1, главниот лик Артур Роу купува примерок од книгата на прослава за шест пени.

Во 2015 година, скулптурата на Вивиен Малок била поставена надвор од железничката станица Истли,[16] како почит на Јонг за делотворно именување на градот. Ја прикажува на околу 45-годишна возраст, кога ја именувала парохијата Истли. На неа се гледа како седи на клупа со книга во скутот, со простор за членовите на јавноста да седат покрај неа.

Работи

уреди
 • Опатска црква; или, Самоконтрола и самобендисаност (1844)
 • Наследникот на Редклиф (1853)
 • сцени и ликови; или, Осумнаесет месеци во Бичкрофт (1853? )
 • Срцева болест; или, Жената на братот (1854)
 • Малиот војвода: Ричард бестрашниот (1854)
 • Копчињата на Линвуд (1855)
 • The Daisy Chain, or Aspirations (1856)
 • Марија Тереза де Ламурус: основач на Домот на Мисеркорд, во Бурдо (1858)
 • Грофицата Кејт (1860)
 • Пошта Фриарсвуд (1860)
 • Младата маќеа; или хроника на грешки (1861)
 • Книга со златни дела на сите времиња и сите земји (1864)
 • Судењето; или, Повеќе врски на синџирот на маргаритки (1864)
 • Умната жена на семејството (1865)
 • Принцот и страницата: приказна за последната крстоносна војна (1866)
 • Гулабот во орловото гнездо (1866)
 • Капле со бисери; или, Белото и црниот Рибомонт (1868)
 • Камео од англиската историја, од Роло до Едвард II (1868)
 • Прекрасниот глобус на малата Луси и други приказни (1871)
 • Приказните за грчката историја на тетка Шарлот (1873)
 • Животот на Џон Колриџ Патесон: мисионерски бискуп на Меланезиските острови (1874)
 • Приказните на тетка Шарлот за француската историја за малите (1877)
 • Младата историја на Рим (1878)
 • Младите народни историја на Англија (1879)
 • Младата историја на Франција (1879)
 • Магнум Бонум; или, Мајка Кери's Brood (1879)
 • Непознато за историјата: Приказна за заробеништвото на Марија од Шкотска (1881)
 • Историја на Франција (1882)
 • The Armourer's Prentices (1884) Историски роман сместен во времето на Хенри VIII .[17]
 • Историја на христијанските имиња (1884)
 • Двете страни на штитот (1885) - продолжение на сцени и ликови ,OCLC 10000148
 • Хана Мор (1888)
 • A Reputed Changeling (1889)
 • Две принцези без пари (1891)

Поврзано

уреди
 • Библиографија на Шарлот Мери Јонг

Наводи

уреди

Цитати

уреди

 

Цитирани дела

уреди

Дополнително читање

уреди

Надворешни врски

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Hayter 1996.
 2. 2,0 2,1 Coleridge 1903.
 3. Sturrock 1995.
 4. Quoted in Sturrock 1995.
 5. Dennis 1992.
 6. 6,0 6,1 Cross 1957.
 7. Lambert, Tim. „A Brief History of Eastleigh“. A World History Encyclopedia. Посетено на 7 September 2008.
 8. „Charlotte Yonge: Her Life and Context“. Charlotte Mary Yonge Fellowship. Посетено на 16 December 2017.
 9. 9,0 9,1 9,2 Chancellor, V. (2004-09-23). Coleridge, Alice Mary (1846–1907), promoter of girls' schools. Oxford Dictionary of National Biography. Retrieved 22 December 2017. link.
 10. Claudia Nelson; Lynne Vallone (1 June 2010). The Girl's Own: Cultural Histories of the Anglo-American Girl, 1830-1915. University of Georgia Press. стр. 72–79. ISBN 978-0-8203-3695-4.
 11. Marriott 1940.
 12. Lewis 1949.
 13. Kuyper 1998.
 14. 14,0 14,1 Sandbach-Dahlström 1984.
 15. Alethea Hayter, "The Sanitary Idea and a Victorian Novelist", History Today (1969) 19 12, pp. 840–847.
 16. Calcutt, Joanne (2015). Public Art Strategy 2015-2019 (PDF). Eastleigh Borough Council. стр. 33, 81 & 93. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-11-20. Посетено на 2021-11-20.
 17. Nield, Jonathan (1925), A Guide to the Best Historical Novels and Tales. G. P. Putnam's Sons, (p. 41 )