Чурулинци
Австралиски чурулин (Burhinus grallarius)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Дождосвирни
Семејство: Чурулинци
Mathews, 1912
Род (биологија)

Чурулинците (науч. Burhinidae) се семејство на птици што живеат низ тропските и умерените подрачја во светот. Иако спаѓаат во редот на дождосвирните (цапачи по бари и плитаци), највеќето видови поретпочитаат пустински или полупустински (степски) живеалишта.

Во Македонија е присутен само еден вид — чурулинот, наречен кулик или евроазиски чурулин (Burhinus oedicnemus).[1]

Имаат средна до крупна телесна градба со силен црн или жолт клун, големи жолти очи и перје што ги претопува во околината.

Претежно се активни ноќе, кога се огласуваат со гласно завивање.[2]

Се хранат главно со инсекти и други безрбетници. Поголемите видови јадат и гуштери и помали цицачи.[2]

Речиси сите видови се непреселнички, со исклучок на чурулинот, кој лете сели во умерениот европски дел од ареалот, а а зимата ја минува во Африка.

Видови

уреди

Фамилијата ги опфаќа следиве видови:

Слика Народно име Научно име
  чурулин
(евроазиски чурулин)
Burhinus oedicnemus
  индиски чурулин Burhinus indicus
  сенегалски чурулин Burhinus senegalensis
  воден чурулин Burhinus vermiculatus
  дамчест чурулин Burhinus capensis
  американски чурулин Burhinus bistriatus
  перуански чурулин Burhinus superciliaris
  австралиски чурулин Burhinus grallarius (порано B. magnirostris).
  индиски чурулин Esacus recurvirostris
  карјбрежен чурулин Esacus giganteus (порано E. magnirostris).

Наводи

уреди
  1. Некритички список на птиците во Македонија - Македонско еколошко друштво, 10 септември 2012
  2. 2,0 2,1 Harrison, Colin J.O. (1991). Forshaw, Joseph (уред.). Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 105–106. ISBN 1-85391-186-0.

Надворешни врски

уреди