Степска клима

(Пренасочено од Полупустинска клима)

Степска клима (полусува или полуаридна клима) — посебен климатски тип својствен за степските предели. Се карактеризира со недоволни количества врнежи, (300-400 мм годишно) и со релативно повисоки температури во летниот период од годината.

Региони со степска клима

ПоврзаноУреди