Четирирога антилопа

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Tetracerus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Четирирога антилопа (Tetracerus quadricornis) е мала антилопа што живее во Индија и Непал.

Четирирога антилопа
The book of antelopes (1894) Tetraceros quadricornis.png
Илустрација на четирирога антилопа од Книга на антилопи (1894)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Tetracerus
Вид: Четирирога антилопа
Биномен назив
Tetracerus quadricornis
(de Blainville, 1816)
Подвидови

T. q. iodes (Hodgson, 1847)
T. q. quadricornis (de Blainville, 1816)
T. q. subquadricornutus (Elliot, 1839)

Range map of the four-horned antelope
Синоними[2]
Мажјак

Мажјакот на четирирогата антилопа има два пара рогови, што претставува единствен случај кај шупливорогите преживари. Предните рогови, долги од од 3 до 4 см се за половина пократки од задните. Малку се занае за навиките на оваа плашлива и брза антилопа. Таа пасе трева, шавар и други растенија на шумските ритчиња, а тоа главно во близина на вода. Испушта тивки свирежи или лае кога предупредува на опасност. Кафеава е и има темна пруга на предната страна од секоја нога, а муцката и ушите и се црни.

НаводиУреди

  1. Mallon, D.P. (2008). Tetracerus quadricornis. IUCN Red List. Version 2010.4. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 25 March 2011.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име mammal.