Чанкило е антички монументален комплекс во Перу. Наоѓалиштето лежи во долината Касма во пустинската област на државата. Во него има тврдина на рид, сончевата опсерваторија „Тринаесет Кули“, како и области за живеење. За „Тринаесетте кули“ се верува дека биле сончева опсерваторија изградена во 4 век п.н.е.[1][2] До 2008 година не се знаело кој го изградил.[3] Наоѓалиштето зафаќа околу 4 км2 и имало тврдина со храм кој бил функционален до 4 век п.н.е.[4]

Чанкило
Chankillo
ОбластАнкаш

Наводи

уреди

Користена литература

уреди
Ghezzi, Ivan (2006). „Religious Warfare at Chankillo“. Во William Harris Isbell and Helaine Silverman (eds.) (уред.). Andean Archaeology III: North and South. New York: Springer. стр. 67–84. doi:10.1007/0-387-28940-2. ISBN 978-0-387-28939-7. OCLC 71272735.CS1-одржување: излишен текст: список на уредници (link)
Ghezzi, Ivan; and Clive Ruggles (2 March 2007). „Chankillo: A 2300-Year-Old Solar Observatory in Coastal Peru“. Science. Washington, DC: AAAS. 315 (5816): 1239–1243. doi:10.1126/science.1136415. ISSN 0036-8075. OCLC 110607624. PMID 17332405.

Надворешни врски

уреди