Чанг Кај Шек

кинески политичар и војсководец (1887–1975)

Чанг Кај Шек (31 октомври 1887-5 април 1975),[1] исто така познат како Чанг Чунг-Ченг и романизиран на мандарински како Ќанг Чиех-Ши и Џианг Џиеши, бил кинески националистички политичар, револуционер и воен лидер кој служел како лидер на Република Кина од 1928 година, прво во континентална Кина до 1949 година, а потоа во Тајван, до неговата смрт во 1975 година.

Чанг Кај-Шек во 1940 година

Биографија уреди

Роден во провинцијата Чекијанг (Жеџ-јанг), Чанг бил член на Куоминтанг (КМТ) и поручник на Сун Јат-сен во револуцијата за соборување на владата на Бејанг и обединување на Кина. Со помош на Советите и Комунистичката партија на Кина (КПК, попозната како Кинеска комунистичка партија или КПК), Чанг ја организирал војската за националистичката влада на Кантонот на Сонцето и ја предводел Воената академија Вампоа . Главен командант на Националната револуционерна армија (од која стана познат како Генералисимо), тој ја предводел Северната експедиција од 1926 до 1928 година, пред да ја порази коалицијата на воени команданти и номинално да ја обедини Кина под нова националистичка влада. На средината на Северната експедиција, сојузот КМТ -КПК се распадна и Чанг ги убил комунистите во партијата, предизвикувајќи граѓанска војна со КПК, која на крајот ја загубил во 1949 година.

Наводи уреди

  1. „Chiang Kai‐shek Is Dead in Taipei at 87; Last of Allied Big Four of World War II“. The New York Times. Taipei City, Taiwan. 6 April 1975. Taipei, Taiwan, Sunday, April 6—Chiang Kai‐shek, the President of Nationalist China and the last survivor of the Big Four Allied leaders of World War II, died of a heart attack here last night. He was 87 years old. An announcement by the Government said Chiang suffered a heart attack at 10:20 P.M. and was taken to the Taipei Central Hospital, where he died at 11:50 P.M. (10:50 A.M., New York time). His wife and his eldest son, Premier Chiang Ching‐kuo, were at his bedside.