Цхинвал (осетски: Цхинвал или Чъреба, руски: Цхинвал, грузиски: ცხინვალი) е главен град на дефакто независната и признатата од Русија и Никарагва Република Јужна Осетија. Според грузиската официјална административна поделба, Цхинвали е град во регионот Внатрешна Картли. Градот се наоѓа на реката Голем Лиакви, на приближно 100 км североисточно од Тбилиси, главниот град на Грузија.

Споменик за жртвите од грузиско-осетскиот конфликт.