Црква Рождество на Пресвета Богородица (Киев)

Црквата Рождество на Пресвета Богородица (украински: Церковь Рождества Пресвятой Богородицы ) е црква која се наоѓа во Киевско-печерската лавра во Киев, Украина.

Црква Рождество на Пресвета Богородица
Церковь Рождества Пресвятой Богородицы
МестоКиев
ЗемјаУкраина
Историја
Основана1696
Архитектура
Стилбарок

Црквата била изградена во 1696 година од дрво. Во 1767 година, црквата била целосно реконструирана. Црковниот иконостас бил изработен во 1784 година.