Цар на Мексико

список на статии на Викимедија

Цар на Мексико (шпански: Emperador de México) — владетел на Мексико на два непоследователни наврата во XIX век.

Цар на Мексико
Поранешна монархија
Imperial
Coat of arms of Mexico (1864-1867).svg
Царски грб
X-Large Portrait of Maximiliano.jpg
Максимилијан I
Прв владетел Августин I
Последен владетел Максимилијан I
Звање Неговото Царско Величество
Резиденција Чапултепечки замок
Прогласил наследно
Монархијата започнала 19 мај 1822
Монархијата завршила 15 мај 1867

Со осамостојувањето од Шпанија во 1821 г. Мексико станало независна монархијаПрвото Мексиканско Царство (1822–1823). Набргу монархијата е заменета со Првата Мексиканска Република. Во 1860-тите Мексико повторно станало монархија — Второто Мексиканско Царство (1864–1867).

Обата цара биле насилно симнати од власт и погубени.

Мексиканско Царство (1822–1823)Уреди

  Главна статија: „Прво Мексиканско Царство.
Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Августин I
27 септември 1783(1783-09-27) – 19 јули 1824(1824-07-19) (возр. 40) 19 мај 1822 19 март 1823 Итурбиде  

Мексиканско Царство (1864–1867)Уреди

  Главна статија: „Второ Мексиканско Царство.
Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Максимилијан I
6 јули 1832(1832-07-06) – 19 јуни 1867(1867-06-19) (возр. 34) 10 април 1864 15 мај 1867 Лотаринговци  

ПоврзаноУреди