Грб на Мексико

Грбот на Мексико е важен симбол на мексиканската политика и култура со векови. Грбот се состои од мексикански златен орел кој стои на кактусот бодликава круша (Opuntia) со змија во клунот. За Ацтеките ова претставува јака верска конотација, додека пак за Европејците ова претставува симбол за победата на доброто над лошото.

Грб на Мексико
Coat of arms of Mexico.svg
Подробно

ПоврзаноУреди